От 22 март до 3 април 2024 г. в Народна

...
От 22 март до 3 април 2024 г. в Народна
Коментари Харесай

Изложба от истории на жени, преминали насилие

От 22 март до 3 април 2024 година в Народна библиотека „ Иван Вазов “ – Пловдив ще бъде изложена част от експозицията „ Пробуждане сред редовете “ на фондация Emprove. Тя събира в една идея 23-ма известни български актьори, обединени в креативната задача да разпрострат своя образен прочит на истории, написани от дами, минали през връзки с принуждение.

Посетителите ще могат да преживеят едновременно образното и литературното изкуство, родено от опита и силата на тези дами, обединени в така наречен общественост на Жените Survivors. От 2022 година насам, изложбата е пътувала из  София, Русе, Варна, Велико Търново, Пловдив и Гьотинген (Германия).

“Пробуждане сред редовете ” е част от непрекъснато разрастващата се арт стратегия на фондация Emprove, която цели да потвърди, че изкуството във всяка негова форма е непостижим лечебен и обществено ангажиращ прийом – както за основателите му, по този начин и за неговите ценители. Изложбата ще бъде свободно налична за гостите на библиотеката в нейното предверие Изкуствотека.

Кои са #ЖенитеSurvivors и техните микро истории?

Това е първата по рода си българска общественост, основана от дами, съумели да се освободят от прочувствено или физическо принуждение, за дами, поели към смяна и нов живот.

В края на 2021 година, с поддръжката на Британското посолство в България, Жените Survivors минаха професионален курс по креативно писане при английските създатели Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс от Wind&Bones.

Резултат от това е основаването на близо 30 микро истории в жанра флаш фикшън с „ Пробуждането “ като водеща тематика.

Жените имаха опция с изключение на да придобият ново умеене, да излеят душата си в писмена форма по един внимателен и хубав метод. Финалните разкази са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в британските им версии, а на български от Надежда Радулова и Силвия Иванова с коректор Ива Колева.

Кои са българските художници?

В плана „ Пробуждане сред редовете “ взеха присъединяване редица наши известни илюстратори, мултидисциплинарни създатели и стрийт актьори. Те получиха по една или повече истории, които след това всеки от тях претвори в картина по дадения му роман.

По този метод историите на #ЖенитеSurvivors заживяха нов живот посредством още един медиум на креативното изложение. Също като дамите, от които идват историите, стиловете и техниките на изброените актьори са радикално разнообразни, само че точно това обогатява експозицията по един невиждан метод. Обединени в желанието да дадат публичност на казуса с физическото и прочувствено принуждение, българските художници, чиито картини може да съпреживеете от 22 март, са:

Адриана “Addminimal ” Герасимова
Александра Николова “Al Nik ”
Анжела Пенчева
Антония Мечкуева
Ася Колева
Борислава “BORISLAVAMADEIT ” Караджова
Венцислав Йосифов “Jermain ”
Гергана Станчева
Деяна Старева
Диана Димитрова
Елена Панайотова
Елина Бучукова
Еслица Попова
Калина Мухова
Капка Кънева
Кирил Златков
Людмил Илиев
Милена Цочкова
Мила Табакова
Михаела Караджова
Надежда Илиева
Филип Църов “Trasher ”
Юлиян Табаков
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР