От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо

...
От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо
Коментари Харесай

За последните три години сме похарчили 710 млн. лв. за избори

От 2021 година до момента в страната се организираха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един локален избор. Преглед на данните от план-сметките на Министерски съвет и решенията на ЦИК демонстрира, че подготовката и провеждането на тези избори е коствало на страната съвсем 710 милиона лв., оповестиха от Института за развиване на обществената среда.

ИРПС заключи данните от обществените документи, описващи разноските, направени за изборите в предиода от 2021 година до момента.

От държавния бюджет са отделени съвсем 710 милиона лв. за подготовката и провеждането им. В тях са включени и заплащанията, планувани за пазаруване, поддръжка и превоз на устройствата за машинно гласоподаване, за ролките със профилирана хартия за бюлетини от машинно гласоподаване, както и за обезпечаването на видеонаблюдение за изборите през 2023 година, се показва в в " Отворен парламент "  със заглавие " Три години избори ни костваха 710 млн. лева "

Видно от графиката по-долу локалните избори от есента на 2023 година са най-скъпите в последните години - те са коствали над 188 млн. лева Разходите за последните парламентарни избори от предходната година пък са съвсем 100 млн. лева

 

Най-голям дял от средствата в акциите са за хонорари на членовете на секционните, районните и общинските изборни комисии - общо 239.4 млн. лева. 

Последните промени в Изборния кодекс включваха нарастване в заплащането за членовете на секционните комисии, като техните хонорари към този момент са обвързани с минималната работна заплата в страната и не могат да са по-малко от 25% от нея, се напомня в обявата. Така да вземем за пример, на парламентарните избори през 2023 година възнагражденията за СИК са били в размер на 29.5 млн. лева

Минималната работна заплата от началото на 2024 година пък бе увеличена с 19.6%, тъй че тези разноски ще набъбнат евентуално най-малко с толкоз, надвишавайки 35 млн. лева Ако идните избори не бъдат извършени " 2 в 1 ", заплащането за секционните комисии ще бъде двойно и ще надвишава 70 млн. лева, пресмятат още от  " Отворен парламент ".

Оттам дават и образец с превоза на машинните устройства. В момента прогнозната стойност за превоз на машините до изборните секции в страната и логистично им обезпечаване в изборите за Европейски парламент, която ЦИК е оповестила в свое решение за оповестяване на социална поръчка, е в размер на 940 800 лева с включено Данък добавена стойност. Ако изборите се проведат в разнообразни седмици, то разумно тези разноски ще се удвоят.

" С оглед на данните, можем да чакаме, че избор 2 в 1 ще коства на държавния бюджет почти колкото локалния предходната година или извършените през ноември 2021 година парламентарни и президентски избори. Но насрочването на вота за Европейски парламент и този за Народно заседание в разнообразни дни в допълнение и излишно ще оскъпи процеса - освен за към този момент упоменатото възнаграждение за секционните комисии и транспортни разноски, само че и с спомагателни такива за разкриване на секции отвън страната, за доставка на изборни бумаги и материали, наемане на пространства и други "
 
Каква е вероятността изборите да са " 2 в 1 "?

В последните дни в медиите все по-често се разисква опцията възможни предварителни избори да бъдат извършени с тези за Европейски парламент на 9 юни, 2024 година Чуват се и отзиви, че времето да се извърви процедурата до издаване на президентски укази за насрочване на парламентарни избори и назначение на длъжностен кабинет няма да е задоволително. Отделно от това имало и европейски рекомендации да не се организират избори за Европейски парламент дружно с национални такива.

В българското изборно законодателство обаче ясно е написано, че тези две акции могат да се проведат паралелно, като гласуването е в един и същи ден. Разписани са съответните процедури по назначение на районните и секционните изборни комисии, по организирането на предизборните акции и прочие

Подобни избори " 2 в 1 " няма да са казус за евровота през юни. Така да вземем за пример прилежаща Румъния, която също има ротационно държавно управление и с която вървим по подобен път що се отнася до процесите по евроинтеграция, ще организира локални избори дружно с европейските.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР