От 2019 година ще се изучава историята на България в

...
От 2019 година ще се изучава историята на България в
Коментари Харесай

Как ще се промени след 2019 година начинът, по който се преподава за Комунизма в училищата


От 2019 година ще се учи историята на България в интервала 1944 да от през днешния ден ще се преподава по друг способ.  Историкът професор Евелина Келбечева от Американския университет- член на Управителния съвет на фондация „ Истина и памет “ и част от гражданската петиция за нуждата от проучването на тоталитарния режим на Българска комунистическа партия в учебно заведение още от 2013 година  обясни за предаването „ Хоризонт до обед “:  

Променя се методът, по който се вижда цялата история след 9 септември. Досега програмата, каквато беше показана за разискване при започване на ноември септември 2017  година, беше безусловно неприемлива. Стъпка напред има в последния интервал – след 1944 година, където липсваха каквито и да било понятия, с изключение на „ коопериране “.  В новата стратегия ще има някои термини, без които този интервал може да бъде: „ съветизация “, „ комунизъм “, „ тирания на пролетариата “, „ национален съд “, „ репресивна система “, „ горяни “. Ще учат и икономическите процеси с експроприяция, с принудително коопериране, със социалистическа индустриализация. Сега ясно се виждат другите стадии в развиването на режима. Ще се съпоставят за първи път Димитровската конституция и Живковската, която узаконява неговия едноличен режим.

Българската историография е натрупала големи масиви от документални и интерпретативни текстове и това би трябвало да бъде отразено и в образователното наличие счита тя.

Професор Евгения Калинова от Софийския университет – експерт по модерна история на България и създател на няколко книги за българските преходи обаче изрази скептицизъм към измененията:

Запознах се с последния вид – този, който беше оповестен. Бих желала да кажа, че това публично разискване не беше в същинския смисъл, съгласно мен, разискване. Дори от интернета,  които чета в последно време, излиза наяве, че е избрани сърди са били поканени да вземат участие.

Искам да подчертая че интервалът след 44-та година участва в учебниците за 10 и 11 клас и даже за 6 клас.  Не за първи път се учи този интервал, само че явно не се учи, съгласно някои сътрудници, по метода, по който те считат, че би трябвало.

Калинова посочи, че огромна част от понятията участват и в досегашните учебници, а в новата стратегия липсват и други основни термини като „ референдум “ и „ дисиденти “. Тя посочи, че смяната в програмата е осъществена с политическата поддръжка на избрана партия и попита Келбечева дали за новите термини е търсено мнението на специалисти или на тази политическа мощ.Келбечева обаче заявява, че е имало политическа воля за смяна в програмата, само че не е имало политическа намесав авторството. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР