От 2007 г. насам Европейската комисия е изразходвала средства на

...
От 2007 г. насам Европейската комисия е изразходвала средства на
Коментари Харесай

Европейски одитори установиха липса на трайна полза от инвестициите в селските региони

От 2007 година насам Европейската комисия е изразходвала средства на стойност над 25 милиарда евро за развиване на селските региони , с цел да диверсифицира стопанската система в селските региони на Европейски Съюз и да усъвършенства тяхната инфраструктура, оповестяват от Европейската Сметна палата. Публикуван през днешния ден специфичен отчет на Европейската счете палата (ЕСП) сподели, че триумфът на тези ограничения се разграничава доста в обособените страни членки и браншове.

Например слабите стопански резултати и непозволеното прилагане за персонални потребности се отразяват върху дълготрайността и жизнеспособността на подпомаганите от Европейски Съюз планове за селски туризъм. Одиторите предлагат Европейската комисия да популяризира информация по отношение на положителни практики за по-ефективно ориентиране на средства към жизнеспособни планове, да понижава риска от отклонение на средства за персонално прилагане и да употребява пълноценно капацитета на огромните бази данни.

" Европейски Съюз влага обилни средства в ограничения за понижаване на зависимостта на стопанската система в селските региони от селското и горското стопанство, за опазване и основаване на работни места и за възстановяване на инфраструктурата в селските региони " , съобщи Виорел Щефан, член на ЕСП и началник одита. По думите му финансираните от Европейски Съюз планове в тези области обаче следва да бъдат трайни. Той смята, че Европейски Съюз би трябвало да постави повече старания за поощряване на планове, които обезпечават дълготрайни изгоди.

Одиторите проучиха разнообразни планове, подкрепени от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР), и откриха, че множеството от тях не престават да действат в края на изискуемия от законодателството петгодишен интервал. Това важи изключително за инфраструктурните планове (като да вземем за пример поддръжката за възобновяване на селата или за създаване или възстановяване на пътища, водоснабдителни и канализационни мрежи), защото нормално инфраструктурните обекти имат по-дълъг период на употреба. Но една трета от плановете за диверсификация — планове, ориентирани към поощряване на неселскостопански действия или подкрепяне на нови благоприятни условия за стопанска активност — бяха прекратили активността си все още на одита, даже в случаите, когато равнището на вложените средства е високо. Обектите за туристическо настаняване са измежду най-често подпомаганите вложения за диверсификация.

Одиторите установяваха обилни разлики сред обособените браншове и страни членки. Например в Полша плановете за услуги за селското или горското стопанство са с по-малка продължителност спрямо планове в други браншове през интервала 2007—2013 година През този интервал в няколко страни членки са били финансирани обекти за туристическо настаняване, макар че те не са били жизнеспособни в икономическо отношение, и в някои случаи са били стартирани следствия за персонално прилагане на здания, финансирани като планове за туристическо настаняване. Одиторите разкриха и случаи, при които скъпоструващи туристически обекти са били затворени след няколко години. Някои планове костват до 9 000 евро дотации от Европейски Съюз за всеки месец, през който са функционирали.

Одиторите насочат редица рекомендации към Комисията предвид на програмния интервал 2023—2027 година на Общата селскостопанска политика (ОСП). По-специално те предлагат Комисията да спомага за разпространяването на информация по отношение на положителните практики за:

обезпечаване на продължителност на плановете, като се вземат поради другите типове вложения, които тя подпомага;

събиране на доказателства, че финансираните планове към момента функционират;

установяване на условия в договорите за безплатна финансова помощ, изискващи подпомаганите планове да бъдат употребявани по предопределение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР