От 2005 година насам археолози копаят в района на Тал

...
От 2005 година насам археолози копаят в района на Тал
Коментари Харесай

Как е бил изпепелен греховният Содом

От 2005 година насам археолози копаят в региона на Тал ел-Хамам наоколо до Мъртво море в Йордания. Те имат вяра, че са разкрили библейския град Содом, а хипотезата им изумително се вписва в библейската версия за изпепеляването на Содом и Гомора.

Содом е бил богат и величествен град

Напълно разрушеният град е едно време измежду най-внушителните метрополиси на изток от река Йордан - пет до десети пъти по-голям от други градове в района. Разположен е на един от най-важните търговски направления, предпазен е от високи стени и врати и е обкръжен от плодородна и добре напоена земя. Но преди към 3600 години този всесилен град внезапно е опустошен, а с него е пометена и една от цъфтящите цивилизации на Бронзовата ера. Крахът на града е травматизиращо събитие, което е отразено както в Стария и Новия завет на Библията, по този начин и в Корана. В Библията да вземем за пример е разказано, че Божият яд е погребал Содом под дъжд от огън и сяра.

Метеорит е унищожил именития град?

В огромно проучване учени от цялостен ​​свят показват нови доказателства, съгласно които откритият край Тал ел-Хамам град по всяка възможност е бил погубен от астероид, експлодирал над него. Следователно „ огненият и серен дъжд “ може в действителност да съставлява късчета от астероида. Международният екип от учени открива керамични части, чиято повърхнина се е разтопила до стъкло. Открити са и човешки остатъци, в това число череп, чийто оранжев цвят демонстрира, че е бил изложен на температури над 200 градуса по Целзий, се споделя още в проучването. В него се показва също по този начин, че мощният гърмеж може да е предизвиквал и рухването на стените на библейския град Йерихон, ситуиран на към 22 километра западно от Тал ел-Хамам. Според Стария завет стените на града са рухнали от звука на тръбите на завоевателите.

Над 2000 градуса

Метеоритът експлодира на няколко километра над града. В резултат той е изцяло опустошен. “Намерихме доказателства за температури от над 2000 градуса по Целзий”, споделя Джеймс Кенет, един от създателите на проучването. “Смятам, че едно от най-важните открития е откритият шоков кварц”, изяснява той. За възникването на така наречен шоков кварц е нужен сериозен гърмеж. Такъв кварц е открит след подземни тествания с атомни бомби. Може да бъде открит и в кратери, зародили при удар на астероид. Изследователите са разкрили и диамоноиди. Това са дребни молекули, които са твърди като елмаз. Свързват ги с удари на астероиди.

Според интернационалния екип от откриватели това са “индикации за високотемпературно събитие ", което съгласно тях е “по-силно от детонацията на така наречен Тунгуски астероид в Сибир през 1908 година и доста по-горещо от всичко, което тогавашните технологии са можели да произведат”. За така наречен Тунгуски астероид се твърди, че е бил с размери сред 56 и 60 метра и през 1908 е провокирал детонация, която се е равнявала на 185 атомни бомби като тази, хвърлена над Хирошима. Опустошенията са се простирали в радиус от към 50 километра. Според учените при детонацията на астероида над днешния Тал ел-Хамам мощните ударни талази са " разхвърляли " големи количества сол. Горещата сол от Мъртво море е паднала като един тип дъжд над тогавашната плодородна земя, която след това се трансформирала в безплодна пустиня. Според проучването точно това може да е предизвикало „ вакуума в късната Бронзова ера “. След това събитие хората напуснали долната част на Йорданската котловина, тъй като нищо към този момент не растяло на тогавашната плодородна почва.

Преданията за злополуката

И тук откривателите виждат вероятни препратки към Библията. Малко преди градът да бъде опустошен, ангелите предизвестили Лот да напусне бързо града и да не поглежда обратно. Но брачната половинка на Лот не послушала ангелите - погледнала обратно към града и начаса се трансформирала в солен дирек. Разказът за това трагично естествено злополучие евентуално се е предавал от потомство на потомство и по този начин в последна сметка е станал източник за писменото изложение на изпепеляването на Содом в Библията, пишат учените в своето проучване.

Автор: Александър Фройнд
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР