От 2000-та година насам закритите училища у нас са 987,

...
От 2000-та година насам закритите училища у нас са 987,
Коментари Харесай

Как едно селско училище заработи по програма на Кеймбридж и привлече учителка от далечна Куба

От 2000-та година насам закритите учебни заведения у нас са 987, сочи информация на Министерството на образованието и науката. Най-честата причина за това е намаляващият брой възпитаници в тях. Въпреки това, не липсва и противоположната наклонност - към възраждането на остарели школа, закрити преди години. Пример за подобен подем откриваме в близката до София община Горна Малина, където в село Осоица, един дръзновен и стимулиран екип от хора дава нов живот на пустеещата от години постройка на локалното учебното заведение, споделя БНР. И по този начин от една година в двора и коридорите му още веднъж се чува жизнерадостна детска врява.

" Построено е през 1930 година от български бежанци след Кресненско-Разложкото въстание. Те се заселват в село Осоица и то последователно се разраства – връща ни обратно в историята шефът на възроденото учебно заведение Татяна Захариева. – Като възрожденци, хората вземат решение, че да има ново учебно заведение е най-важното нещо, което би трябвало да се направи, по тази причина тогавашният кмет тегли специфичен заем. Проектант става един италиански проектант, който довежда със себе си и двама италиански каменоделци, които образоват локалните каменоделци. Всички хора от селото и покрайнините са се присъединили в построяването на учебното заведение. Част от него е и часовникова кула, която е монумент на културата. Когато видях постройката, тя беше изоставена от 30 години, а единственото, което бе направила общината, бе да подмени покрива. Всяко нещо в тази постройка е неповторимо направено, което ще разреши на учебното заведение да съществува най-малко още 200-300 години “ – уверена е Захариева.

Школото към този момент е едно от 10 000 учебни заведения в 160 страни, упълномощени за работа по интернационалната стратегия на Кеймбридж (Cambridge international curriculum), с чиято помощ децата усвояват умения, които ще употребяват през целия си живот. Това му разрешава да обменя опит с други влиятелни образователни институции и да дава късмет за реализация на своите ученици във всяка точка на планетата.  Освен по интернационалната стратегия, учебното заведение работи и по тази на Министерството на образованието и науката, със засилено проучване на български език, история, география и математика.

" За нас е значимо децата да бъдат свързани с природата, да имат време за спорт, походи в планината, само че и да имат една доста добра академична основа, върху която могат да стъпят, с цел да изградят бъдещето, което им следва – изяснява Татяна пред Радио България. – Аз не желая нашето учебно заведение да се трансформира в производител на " болтчета и гайки “ за огромните корпорации. Ние сътворяваме хората, резервираме креативното въображение на децата, с цел да могат да повярват, че могат да реализират всичко, за което си помечтаят. “

Затова способстват и редица извънкласни занимания, измежду които сценичен клуб, музикална група, учебен вестник. В момента в парцела се строи кухня за здравословно хранене, дружно с общежития, в които децата ще могат да нощуват. В идеята на Татяна са въвлечени и повече от 20 учители - българи и чужденци. 

" Да, преподавателката по музика е от Куба. Казва се Ирения Васкес. Децата я обожават поради динамичността в часовете ѝ. С нейна помощ те сътвориха ария за учебното заведение със собствен текст и музика. Искаме да създадем по този начин, че децата от целия район на Горна Малина, да имат свое детско радио “ – не скрива фантазиите си за учебното заведение и района Татяна Захариева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР