От 20 до 29 юни 2022 в София ще се

...
От 20 до 29 юни 2022 в София ще се
Коментари Харесай

Срещи на младото европейско кино пристига в София

От 20 до 29 юни 2022 в София ще се организира осмото издание на " Срещи на младото европейско кино ” - едно от най-оригиналните киносъбития, насочено към кинообразованието и по-младата публика, което тази година ще предложи на посетителите още по-богата стратегия с вход свободен.

 

За първи път добре познатият и обичан от мнозина фестивал с уредници Сдружение " Арте Урбана Колектив ”, чиято основна цел е да се начертаят бъдещи вероятности за развиването на артистичното обучение в България и Европа, ще бъде разграничен на две елементи. 

От 20 до 24 юни, събитието ще предложи богата стратегия, ориентирана към детската и младежка публика на възраст от 3 до 19 години - впечатляващи кинопрожекции, полемики и лекции, на практика ателиета, както и неповторим по рода си киноконцерт, съчетаващ прожекция на филм и музика онлайн.

 

Втората част на фестивалното събитие -  25 до 29 юни - ще предложи по-професионална устременост, като за пръв път в границите на " Срещи на младото европейско кино ”, на 28 юни, ще се състои и огромна интернационална конференция под надпис " Кинообразование в учебно заведение ” с присъединяване на редица задгранични специалисти от цяла Европа.

Ето и малко детайлности от тазгодишната стратегия на " Срещи с младото европейско кино ” с дати на осъществяване 20-29 юни 2022. Седем пълнометражни кино лентата за разнообразни възрастови групи и седем късометражни стратегии от над 10 европейски страни ще бъдат показани на младата аудитория в София от 20 до 24 юни в зала " Славейков ” на Френски институт, Чешкия център, а на 28 и 29 юни ще се състоят две прожекции за необятната аудитория в кинодвора на Гьоте-институт.

 

Между тях са продукцията " Отминал ден ” на именитата унгарската режисьорка и сценарист Марта Месарош, шведският документален роман " Марта и Ники ” (на режисьорката Тора Мартенс),  както и френската класика " Зази в метрото ” на режисьора Луи Мал, който организираторите ще покажат и на украински младежи, пребиваващи в България, с помощта на Френския институт, който обезпечава превод на кино лентата.

Тазгодишната кино селекция на " Срещи на младото европейско кино ” ще показа и специфична стратегия от късометражни филми на първата жена-режисьор в историята на киното - французойката Алис Ги. На нея се приписва режисурата на множеството филми от всички жанрове, продуцирани от огромната френска компания " Гомон ” сред 1897 и 1906, т.е. над двеста ленти.

 

След всяка прожекция от филмовата селекция тази година, уредниците са планували и специфични полемики на тематики като " Кино и гражданско обучение ”, " Кино и музика ”, " Кино и литература ” и други Важна част от програмата ще бъдат и тематичните ателиета с фокус кино  - младите кинопочитатели ще имат опцията да се включат в уъркшопи за основаване на колаж, за снимане на документални портрети, за креативно писане, за стоп-моушън анимация и други на практика кинодейности.

Кулминацията на първата част от " Срещи на младото европейско кино ” 2022 и един от акцентите на тазгодишното издание на фестивала ще бъде авторският киноконцерт, който уредниците замислят от няколко години. На българската аудитория ще бъде показана стратегия от късометражни френски филми, измежду които къса няма комедия от кинозвездата Макс Линдер от 1912 година, акомпанирана с нов, музикален прочит в партньорство с Фонданция " Джазтет ”.

 

Музиката за филмите е аранжирана от джаз пианиста Станислав Арабаджиев, който дружно с Венцислав Благоев (тромпет), Васил Хаджигрудев (контрабас), Стефан Горанов (барабани) и Димитър Благоев (китара) ще основат неповторимо кинопреживяне за младата аудитория.  Учениците и техните учители и родители ще имат изцяло безвъзмезден достъп до цялата стратегия, която ще се организира в зала " Славейков ” на Френски институт, Чешкия център и кинодвора на Гьоте-институт.

 

Друг забавен и нов акцент в програмата на осмото издание на " Срещи на младото европейско кино ” ще бъде интернационалната конференция " Кинообразование в учебно заведение ”, отдадена на начинания за кино в учебно заведение в цяла Европа.

Тя ще се състои на 28 юни 2022 година, от 10:00 ч. в зала " Славейков ” на Френския институт в София, с присъединяване на представители на 14 европейски университети и организации в региона на културата и изкуството.  Конференцията се провежда от Сдружение " Арте Урбана Колектив ”, в партньорство с Френски институт в България (Institut français de Bulgarie), Национална португалска филмотека (Cinemateca Portuguesa), Национален кино център и с поддръжката на Столичната община.

 

Конференцията е неповторима по рода си опция да бъдат показани в дълбочина начинания, по които екипът на фестивала работи целогодишно: " CinEd - европейско кинообразование за деца и младежи ”, " Киното, 100 години младост ”, " Млади режисьори снимат града си ” и други В рамките на форума ще бъдат показани филми, осъществени от възпитаници от Велико Търново, Ловеч, с. Дерманци, в наличието на създателите им, както и опциите за развиването им и по-широк обсег.

Осмото издание на " Срещи на младото европейско кино ” се организира с поддръжката на Столична община, като част от Календара на културните събития, Национален фонд просвета, Френски институт в България, Чешки център, Гьоте-институт, Унгарски културен институт, Шведско посолство и Шведски кино център, Португалски културен и езиков център " Камойш София ", както и Национален кино център.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР