От 1993-та година насам, на 22-ри март отбелязваме Световния ден

...
От 1993-та година насам, на 22-ри март отбелязваме Световния ден
Коментари Харесай

Ива Ангелкова от Възраждане: Ден на водата или световно лицемерие?

От 1993-та година насам, на 22-ри март означаваме Световния ден на водата. В този ден обръщаме внимание на проблемите, свързани с водата и устойчивото ръководство на този жизненоважен запас, като насочваме вниманието към 2,2 милиарда души, които живеят без достъп до питейна вода.
Управлението на водните запаси и изменението на климата имат неразривна връзка между тях. Опустиняването на териториите съставлява световен екологичен проблем, обвързван с промени на почвените характерности, растителността и климата. Измененията, които се предизвикват на екосистемите в резултат на опустиняването, са устойчиви във времето, а процесите са необратими за десетилетия, а от време на време и за стотици години.
Основният фактор за това е физическата загуба на почва, в резултат на отмиване на горният почвен пласт от дъждовете, който е останал беззащитен след изсичане на дървета. На територията на България също се следят процеси на опустиняване. В разследване на човешката активност, промишленото и нелегално изсичане на горите, противозаконните градежи, които задействат свлачища, процеците се ускоряват.
 Въпрос за отпадъците: Как се борим със замърсяването без цели и съответни стъпки? Въпрос за отпадъците: Как се борим със замърсяването без цели и съответни стъпки?
" Проблемите, свързани с ръководството на отпадъците, порастват с увеличение на потреблението и индустриализацията. Също по този начин, пред Българи...
През миналата година станахме очевидци на невиждана водна рецесия в България. Продължителното засушаване и неналичието на резистентност в ръководството на водните запаси източиха редица язовири, а огромни градове бяха в очакване на воден режим и бяха на крачка от това да се причислят към тези 2,2 милиарда души, които нямат достъп до питейна вода. В същото време обаче, все по-чести са наводненията, които провокират бедствия и големи вреди.
Това се случва макар големия финансов запас (500 000 000 лева.), който България е насочила към Министерство на околната среда и водите и „ Държавна консолидационна компания ” ЕАД – София, отговарящи за ръководството на водните запаси.
Фактите приказват за неефективни дейности за справяне с проблемите, макар множеството проекти и стратегии, написани през годините.
Устойчивото ръководство на водните запаси е основно в битката с изменението на климата:
Влажните зони гълтам въглероден диоксид от въздуха. Ефективното запазване на влажните зони ще помогне на България в постигането на задачите за въглероден неутралитет, който е по този начин обсъждан през последните месеци.
 Морето не е за една почивка Морето не е за една почивка
В деня на Световния ден на водата – 22 март, екологичната организация " Грийнпийс " - България и екологичното съдружие " За Земята "...
Растителността защищава от наводнения и ерозия. Пълният мораториум върху промишлената сеч за експорт и ефективеният надзор върху противозаконната, ще спомогнат за преодоляването на климатичните промени. Ефективните и всеобхватни стратегии за залесяване, в допълнение ще укрепят свлачищата и ще понижат наводненията и засушаването.
Съхранение на водата за интервали на засушаване.
Ефективно потребление на отпадъчните води.
Новина от края на 2020-та година гласи, че водата, основата на живота на Земята, към този момент се търгува на американската фондова борса, заради дефицита ѝ. Цената ѝ ще варира като тази на петрола, златото и пшеницата. В същото време Световният ден на водата през тази година се отбелязва под надслова „ Ценим водата “. Темата слага акцент върху цената на водата и какво значи тя за хората.
Приближава ли времето, когато войните ще се водят за вода?!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР