От 1989 година насам изборите в Унгария винаги протичат в

...
От 1989 година насам изборите в Унгария винаги протичат в
Коментари Харесай

DW: Виктор Орбан ще спечели изборите, Европа и Унгария да се готвят за нова конфронтация

От 1989 година насам изборите в Унгария постоянно протичат в изострена атмосфера. Сегашната атмосфера обаче, преди парламентарните избори в неделя, е нажежена, както в никакъв случай до момента, написа в собствен разбор немското издание Deutsche Welle.
Премиерът Виктор Орбан и неговата партия Фидес приказват за " най-важните избори за Унгария ", при които било заложено на карта съществуването на унгарската нация, застрашена от " мигранти " и " непознати сили ". За левите и десни опозиционни партии пък става дума за спасяването на демокрацията и правовата страна. Все отново става дума за доста съществени неща, даже да приемем, че това е единствено изборна изразителност. Както за Унгария, по този начин и за Европа. Защото Виктор Орбан е един тип европейски пионер в доста връзки. Той беше първият министър председател на страна членка на Европейски Съюз, който сътвори така наречен демократична страна, в която редица юридически и демократични механизми и правила действат единствено официално. Затова парламентарните избори в дребната десетмилионна Унгария имат огромно значение и за Европейски Съюз.
Промяната в Унгария се вижда незабавно и в изборната система. Ще бъдат определени 199 депутати. 106 от тях ще бъдат определени в един тур на мажоритарен принцип. А 93-ма ще бъдат излъчени от партийни листи, на симетричен принцип. Още преди предишните избори изборните окръзи в Унгария бяха прекроени по усета на Фидес. Членовете на унгарското малцинство в чужбина, които имат унгарско поданство могат да гласоподават за партийните листи и по пощата. А унгарските граждини, работещи в чужбина, могат да гласоподават единствено персонално в посолствата и консулските отдели. Именно заради тези рамкови условия, самостоятелни наблюдаващи на изборите и специалисти приказват за " свободни, само че нечестни " избори, защото партията на Орбан авансово си е осигурила по-изгодни позиции.
На последните парламентарни избори на Фидес бяха задоволителни и 44 % от гласовете, с цел да завоюва две трети болшинство в Народното събрание. Под въпрос е дали Орбан и партията Фидес ще потворят триумфа си от 2014 година. Понастоящем нито един откривател на изборите не смее да даде сигурна прогноза. Резултатите от анкетите се разминават частично радикално. Най-вероятният сюжет е партията Фидес да реализира безусловно болшинство, само че да не завоюва две-трети болшинство. Всичко ще зависи от това, в какъв брой изборни окръзи опозиционните партии ще се обединят към един общ претендент. Ако те не го сторят, успеха на Фидес е в забрадка вързана. Защото партията на Орбан е толкоз мощна, колкото всички опозиционни партии, взети дружно. Фидес разполага освен с максимален, само че и с най-дисциплиниран електорат, добавя БГНЕС.
Спечелването на две трети болшинство би било на първо място въпрос на авторитет за Виктор Орбан. То ще бъде от огромно алегорично значение във вътрешно и външнополитически проект. Защото през последните осем години от своето ръководство Орбан прекрои съвсем изцяло страната, употребявайки точно болшинството си от две трети. Обществено-правните и частните медии в огромна степен са под контрола на държавното управление или са благосъстоятелност на доближени до Орбан лица. В държавната администрация беше осъществена цялостна промяна на елитите, а на основни постове в правораздаването бяха назначени правилни на Орбан реализатори.
Дори унгарският парламент е " празна черупка ", защото към този момент съвсем не заседава, споделя философът Гашпар Миклош Тамаш. Той твърди, че властта на Орбан е по този начин дълготрайно циментирана, че даже и в съпротива той ще си остане най-силният мъж в Унгария. Въпреки това запазването на властта е от екзистенциално значение за Орбан. Защото става дума за оцеляването на една " страна на мафията ", както се показват опозиционерите. Това е плакативен израз за това, че през последните години близки до Орбан предприемачи и партийни функционери натрупаха несметни благосъстояния, доста постоянно посредством съмнителни и непрозрачни способи.
Независими специалисти намират израза " страна на мафията " за преувеличен и неакуратен. Консервативният икономист Ласло Чаба от централноевропейския университет в Будапеща споделя, че Виктор Орбан ръководи посредством " свърхрегулация " и нападна мощно стопанската система на междинното съсловие. А това, че " олигарсите на Орбан " са натрупали благосъстояния по този метод, е феномен, който е присъщ за целия район. Либералният икономист Андраш Инотай пък приказва за една " васална страна ", в която благосъстоянието на компаниите е подвластно от Орбан. През последните месеци набъбна и публичното отвращение от безбройните корупционни афери в Унгария. Корупцията е една от главните изборни тематики на опозицията. Виктор Орбан пък се опълчва, като се пробва да поляризира унгарското общество. Ако не останел на власт, унгарщината щяла да бъде унищожена и Унгария щяла да пропадне. Подобна изразителност може да значи единствено едно: при положение на нова победа на Орбан и Фидес, никой не трябва да се надява на усмиряване на ситуацията. Още след извоюваните през 2014 година избори, Орбан отхвърли концепцията на съпартийците си за осъществяване на по-прагматичен политически курс. Сега унгарците и Европа би трябвало отново да се готвят за нова борба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР