От 18:00 часа на 18 октомври в зала Европа“ на

...
От 18:00 часа на 18 октомври в зала Европа“ на
Коментари Харесай

Ще бъде представена книга с избрани стихотворения от Здравко Кисьов

От 18:00 часа на 18 октомври в зала „ Европа “ на Доходното здание ще бъде показана книгата „ Светлопис “ . В нея попадат определени стихове на един от огромните русенски поети Здравко Кисьов . Изданието е осъществено с финансовата поддръжка на Министерството на културата.

Събитието се провежда от Община Русе , а в него ще се включат театралният критик Крум Гергицов, съставителят на книгата Роман Кисьов, артистът от Русенския трагичен спектакъл Косьо Станев и учениците от НУИ „ Проф. В. Стоянов “ Ваяна Колева – пиано, Жана Желева – флейта, Мейи Ван – пиано.

Здравко Кисьов /1937 – 2015/ е прочут стихотворец и преводач на лирика . Целият му живот е обвързван с град Русе , където е работил като книжовен редактор . Членувал е в Съюза на българските писатели /от 1970/, създател и първи ръководител на Дружеството на писателите в Русе от неговото основаване през 1976 до 1991 година Той е и един от създателите на Регионалния ефирен център към „ Българска национална телевизия “ в града, където е работил като виновен редактор /1973 г./. От 1974 е членувал в Съюза на преводачите в България, а също по този начин и в Съюза на българските публицисти, както и в Българския ПЕН център. Член на публицистичния съвет на интернационалното многоезично списание за Югоизточна европейска нематериалност и просвета „ Carmina Balcanica “ от неговото основаване в Румъния през 2008 година до 2015 година

Автор е на 20 книги , най-вече с лирика, и е превел над 20 . Негови стихове са преведени на 21 езика . Книги на Кисьов се намират в най-големите библиотеки на света, измежду които Британската библиотека в Лондон, Конгресната библиотека във Вашингтон, университетските библиотеки в Оксфорд, Харвард и доста други.

Поетът е взел участие в редица интернационалните литературни конгреси . Той е бил удостояван с високи български и задгранични оценки и награди, сред които медал „ Кирил и Методий “ I степен, Награда „ Русе “ за изкуство и просвета, „ Заслужил за полската просвета “ на Министерството на културата на Полша, джентълмен на ордена „ Кръст на земята на Марияна “ на президента на Естония, Международна литературна премия „ Тудор Аргези “ – Румъния, почетен жител на Русе и други

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР