От 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се това е

...
От 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се това е
Коментари Харесай

Колко ще са солени сметкките за ток и парно през януари?

„ От 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се това е самостоятелно, всеки употребява друго. Но приблизително това е оценката на енергийните сдружения ”. Това съобщи в енергийният специалист проф. Атанас Тасев, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Той изясни още, че единствено с 1 градус по-ниски температури усилват междинното потреблението на сила с 3%.

„ Сметките са свързани не с цената, а с количеството сила, което използваме. Това е предстоящо всяка година ”, съобщи проф. Тасев.

Енергийните специалисти предвиждат и ново повишаване на тока за бита през април.

Според Еленко Божков, бивш член на КЕВР, една от аргументите за предстоящото нарастване се крие в софтуерните разноски на електроразпределнителните сдружения.

„ Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа сила, ще рефлектират доста неприятно върху цената за бита. Очаквам съществено нарастване ”, съобщи Еленко Божков.

„ Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо 3 пъти, т.е. превишихме някои от прилежащите тържища с близо 40% като цена. Това е причина за увеличение на цената за бита ”, изясни Божков.

„ Вторият фактор е, че при започване на предходната година беше изменен метода за установяване на балансиращата сила. Тя към този момент също зависи от цената на свободния пазар ”, разясни Божков. „ Третият фактор са софтуерните разноски. Разпределителните сдружения купуват на цена на свободен пазар и имат право и евентуално ще желаят да бъдат обезщетени по отношение на прогнозните цени ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР