От 14 май до 10 юни от всеки касов бон

...
От 14 май до 10 юни от всеки касов бон
Коментари Харесай

Начало на второто издание на кампанията за социално значими проекти Лидл и ти

От 14 май до 10 юни от всеки касов бон за покупки в " Лидл "  ще бъдат отделяни по 3 стотинки за второто издание на акцията за обществено значими планове " Лидъл и ти ". 
Кампанията се организира в партньорство с Българския дарителски конгрес и Фондация " Работилници за цивилен начинания ". За 2017 година 31 обществено значими планове от разнообразни райони на страната получиха финансиране в областите обучение, околна среда, просвета и историческо завещание, здравословен метод на живот. Проектите от първото издание ще се извършват до месец октомври на актуалната година.

252 700 лв. са били събрани от отделянето на 3 стотинки от всеки касов бон в миналогодишната акция, изясни пред „ Хоризонт “ Илияна Николова от Фондация " Работилници за цивилен начинания ". 425 организации са кандидатствали, а това съгласно Николова е рекорден брой за конкурс, финансиращ цивилен начинания от частен донор. Тя даде образец за един от спечелилите планове:

" Географ.бг " си бяха сложили за цел да обучат 50 учители. Обучиха 80 учители. Тези учители работят с над 16 000 деца. Това значи, че единствено с един план ние сме стигнали до 16 000 възпитаници и на процедура сме подобрили работата на техните преподаватели, тъй че те да бъдат по-интересни за децата, да преподават предметът география по един съвременен метод, употребявайки технологиите. "

Процедурата тази година е улеснена – ще се кандидатства онлайн. Инициативата бе отворена за кандидатстване на 3 май. Освен чисто формалното оценяване на плана, единият от стадиите на оценяване на кандидатурите планува и гласоподаване от страна на на чиновници на компанията, което съгласно Илияна Николова е добра симбиоза сред рационалното и прочувственото:

" И това не е някаква представителна извадка на хора, които работят в някакъв отдел на компанията - това са всички чиновници. Хората от магазините също четат тези начинания и дават своят глас и в действителност класирането се основава точно на гласа на чиновниците и на гласа на журито, на оценката на журито. " Относно географията на плановете Николова посочи, че самодейността цели да въвлече локалните общности:

" И тази година, по този начин, както и предходната, ние ще търсим тази въвлеченост освен на дребните градове, а и на селата. Във финансираните от предходната година планове имаме в действителност дребни обитаеми места. Имаме доста малко организации, които са от София. Има най-вече планове и начинания от най-различни места от страната - 18 обитаеми места. "

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР