От 111 лекари в многопрофилната болница за активно лечение в

...
От 111 лекари в многопрофилната болница за активно лечение в
Коментари Харесай

На пенсионна възраст са близо 40% от лекарите в болницата в Добрич

От 111 лекари в многопрофилната болница за интензивно лекуване в Добрич 41 са на пенсионна възраст , а броят на експертите по здравни грижи на пенсионна възраст е 51. Това заяви за Actualno.com изпълнителният шеф на здравното заведение доктор Светозар Байчев. „ Трудно е да се прави избор измежду хора, които са приключили трудовия си живот “. Така доктор Байчев разяснява оповестения конкурс за началници на отделенията по Неонатология, Нервни заболявания, Педиатрия, Първо и Второ вътрешни отделения, Ортопедия, поделение по диализно лекуване в МБЛАЛ – Добрич, както и на старши медицински сестри към тези отделения. Длъжностите са изборни и по закон управлението на болничното заведение може да разгласи конкурс след приключване на 3-годишния период.
Липсата на фрагменти е огромен проблем и за здравното заведение в регионалния добруджански град. По думите на доктор Байчев единици са привлечените млади лекари. По-голямата част от завършващите медицина желаят да се осъществят отвън страната или в университетските лечебни заведения .
Болницата обслужва цялата Добричка област, чието население е към 180 000 души. Тя се явява и общинска болница за жителите на общините Добрич, Добричка, Тервел, Крушари и Генерал Тошево. В Каварна и Балчик има общински лечебни заведения, а другата морска община – Шабла, разполага единствено с медицински център с няколко общопрактикуващи лекари.
По данни на доктор Байчев през предходната година към 44 хиляди пациенти са прегледани в незабавното поделение на многопрофилната болница, а приетите в болница в здравното заведение са 18 хиляди души. Той е безапелационен, че държавната политика се нуждае от смяна. Сега като си вземат компетентност, младите лекари избират да работят в София или във Варна и няма никакво законово съображение за задържането им в по-малките здравни заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР