От 10 до 15 деца годишно се нуждаят от алогенни

...
От 10 до 15 деца годишно се нуждаят от алогенни
Коментари Харесай

Доц. Аврамова: Държавата трябва да осигури целево финансиране за медицинските сестри

От 10 до 15 деца годишно се нуждаят от алогенни трансплантации и сред 15 и 20 деца – от автоложни. Прекъсването на костно-мозъчните трансплантации през последните две години нанесе доста вреди. Част от децата бяха пращани в чужбина, а други не съумяха да стигнат до това високоспециализирано лекуване. Това сподели пред Българска национална телевизия началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „ Царица Йоана – ИСУЛ “ доцент Боряна Аврамова.

По думите й повода за спирането е била поради невъзможността да бъдат обезпечени медицински сестри, които да гледат тези пациенти. „ Това е една от най-важните функционалности на личния състав, на трансплантационните екипи – грижата за пациентите в посттрансплантационния интервал, както и подготовката преди самата трансплантация “, добави доцент Аврамова.

Началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология съобщи, че отливът на личния състав е поради незадоволителното възнаграждение. Доц. Боряна Аврамова се обърна към депутатите и моли оптимално бързо да се откри метод да се направи законова смяна, която ще подсигурява финансирането на клиниките по детска хематология.

„ Нужно е да се намерят способи за законодателни промени, тъй че клиники като нашата, а те са още две, да бъдат финансирани целево, тъй че да могат да бъдат обезпечени задоволително високи заплати за личния състав и да не изпадаме повече в такава обстановка “.

В момента в ИСУЛ разполагат с минимума брой сестри, към 10, които са извънредно незадоволителни. „ Започваме от най-простото – автоложните трансплантации. Предстои да преминем и към алогенните, само че това ще стане постепенно, тъй като сме на минимума, а са нужни добре подготвени сестри, за което е нужно време “, сподели още доцент Аврамова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР