Двоен скок на заболелите с коклюш в България за седмица,

...
Двоен скок на заболелите с коклюш в България за седмица,
Коментари Харесай

Инфекционист: Има скрита заболеваемост от коклюш

Двоен скок на заболелите с коклюш в България за седмица, регистрират здравните управляващи. 

" Все още не можем да разберем за какво се получава това нарастване, коклюш има цикличност. След Ковид-19 има понижена имунизация, другите карантини може би играят роля. Трябва да приемем, че инфекционните заболявания имат пик, в цяла Европа има нарастване на случаите на коклюш, сигурно една от аргументите е, че няма задоволително имунизационно покритие ", съобщи ръководителят на лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев. 

Той акцентира, че в България нарастването е по-високо от други европейски страни.

" Имаме айсберг на заболеваемостта, ние виждаме единствено повърхността, не се тества колкото ни се желае, под повърхността имаме много повече случаи от потвърденото. Тестването ще даде по-добра картина ", безапелационен е доктор Илиев.

Инфекцонистът съобщи, че безплатната имунизация за бременните и бебетата е добра стъпка от страна на здравните управляващи у нас.

" Най-уязвими са новородените, през първите 3-4 месеца. Те се разболяват, подвигат температура, само че не кашлят. При тях може да настъпи задушаване без признаци на кашлица, не трябва да се подценява болестта и при възрастните ", посъветва той пред bgonair.

Д-р Илив уточни, че не инцидентно в Китай назовават коклюш " 100-дневната кашлица ". А толкоз дълго кашляне може въздейства както на физическото, по този начин и на психическото положение на човек. 

Като рекомендация той уточни по-мащабна имунизация при бременните и новородените, както и благоприятни условия за спомагателна реваксинация при възрастните, защото отбраната отслабва с годините. 

" Ваксинацията и в по-ранна възраст е медицински безвредна за детето, само че не може да измести имунизацията на бременни. Поемането на цената на имунизацията е верният ход, добре е да стане във всички възрастови групи, рекомендациите да се носят маски би била повече от задоволителна ", добави доктор Илиев. 

Очакванията му са с приближаване на летните месеци и стоплянето на времето случаите на коклюш да намалеят, изключително през ваканцията на учениците, защото учебни заведения са дейна  среда за разпространяване на болестта. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР