От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва

...
От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва
Коментари Харесай

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност, ще имате опция да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „ Чичовци “. Публикуваната през 1885 година повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ лъчение е било осъществено през далечната 1965 година Радиопиесата под режисурата на Николина Томова е част от Златния фонд на БНР и пази гласовете на артистите Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Лео Конфорти, Стефан П. Димитров, Рачко Ябанджиев, Маргарита Дупаринова, Магда Колчакова, Георги Раданов, Димитър Бочев и Йордан Матев.

Нито творбата, нито неговият създател, а още по-малко  празникът, в който то ще прозвучи в ефира на стратегия „ Христо Ботев “, имат потребност от високопарно показване, защото тяхното място в словесната ни история е неоспоримо, а значимостта за културната ни памет – неотменима.

Радиоварианът, който ще чуете, обаче може би заслужава няколко думи. Преди всичко той изненадва през днешния ден, повече от половин век от основаването си, със своето модерно звучене, което изцяло заличава отстоянието сред епохата на неговото основаване и съвремието на слушателите през днешния ден. Това значително се дължи на литературното майсторство на Иван Вазов и дълбинното му познаване на българската психика, само че и на гения на звездната плеяда актьори, взели присъединяване в драматизацията. Атмосферата на радиопроизведението е плътна и оставя вярна на повестта, тъй че няма по какъв начин и вие да не се потопите за час в комичния, само че и драматичен свят на Вазовите герои. Чичовците остават все по този начин същински, живи и близки, а посредством уголемяващата лупа на иронията ни демонстрират, че всеки от нас носи в себе си парченце от тях.

Едва ли има по-подходящ миг да си ги напомним от празничния ден, в който честваме нашата просвета и книжовност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР