От 1 юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7%,

...
От 1 юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7%,
Коментари Харесай

От 1 юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7%

От 1 юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7% , като междинната пенсия се усилва с повече от 24 лв.. Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари , защото от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов тип финансово подкрепяне , което ще се дава от Службата за обществено подкрепяне.

Промяната за добавката ще бъде изплатена до 15 февруари поради влизането в действие от 1 януари на Закона за хората с увреждания. Тази добавка ще се изплаща под формата на нова обществена помощ. Смисълът на смяната е хората да получават суми, които се актуализират . Минималният размер в този момент става 52 лв., при 31 лв. до момента, разяснява пред БТВ общественият министър Бисер Петков.

Направено е всичко допустимо да бъде обяснено на хората и да няма терзания . 50 000 пенсионери, които не са получавали до момента добавка от Агенцията за обществено подкрепяне, би трябвало да подадат заявление за новата тип помощ, изясни той.

 Над 650 000 души с увреждания имат право на новата помощ
Над 650 000 души с увреждания имат право на новата помощ

Субсидията е обвързана с линията на беднотия

Промяната обгръща близо 340 000 пенсионери , които до момента са вземали инвалидна добавка, получават я най-вече възрастни хора, които са с ТЕЛК. Досега добавките се изплащаха от Национален осигурителен институт, само че от януари към този момент ще ги изплаща Агенцията за обществено подкрепяне . Това обаче ще докара до закъснение на парите , тъй като обществените, за разлика от Национален осигурителен институт, изчакват да мине съответният месец и вършат заплащането в идващия.

Петков добави, че хората с увреждания имат право на безвъзмездни винетки . В първия ден на новата година в АСП са получени над 2000 заявление за безвъзмездни винетки и има вяра, че процесът ще протече обикновено.

Министърът прикани хората да подават заявки за нови винетки 10 дни преди приключването на периода на остарялата , с цел да не става застъпване.

Не може да се приказва за налог " увреждания ", наемането на хора с увреждания е добра процедура в Германия , Испания и други страни. По този метод хората с увреждания се реинтегрират и това е задачата на смяната, разяснява Бисер Петков.

 БТПП срещу квотите за наемане на лица с увреждания
БТПП срещу квотите за наемане на лица с увреждания

Ако след 3 месеца няма подобаващ кадър, за какво да не бъде назначен здрав служащ, пита бизнесът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР