От 1 юли всички малки електрически централи с мощност от

...
От 1 юли всички малки електрически централи с мощност от
Коментари Харесай

Малки електроцентрали на свободния пазар от 1 юли

От 1 юли всички дребни електрически централи с мощ от и над 1 мегават излизат на енергийната борса. Това плануват дефинитивно признатите промени в Закона за енергетиката. Очаква се с промените да се постави завършек на спекулата с тока. 

От началото на юли на борсата излизат над 370 дребни вятърни и слънчеви паркове, централи на Биогаз и Водноелектрическа централа, чийто ток в този момент наложително се изкупува от НЕК на преференциални цени.

След измененията разликата от пазарната цена и преференциалната ще се заплаща на дребните централи като награди. Председателят на Енергийната комисия в Народно събрание Валентин Николов от ГЕРБ изясни: " 1 500 000 мегаватчаса електрическа сила към този момент ще излязат на свободния пазар ".

Парламентът реши още клиент с ползване над 50 киловата или производител с такава конфигурирана мощ да може да изиска даденото ЕРП да му инсталира " интелигентен " електромер, който да демонстрира данни в действително време.

Николов изясни преимуществата: " Тоест, той ще може да следи своето ползване онлайн. Това дава опция за действително заплащане на това, което е потребил. Второ, той може да използва в часовите диапазони, когато е най-евтина електрическата сила. Няма да има закъснение на фактури, както имаше до момента и, второ, могат да се апелират ".

Според Валентин  Николов измененията няма да доведат до нарастване на тока за потребителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР