От 1 януари догодина в 27 населени места ще плащат

...
От 1 януари догодина в 27 населени места ще плащат
Коментари Харесай

В Още от деня: Има ли вариант поскъпването на водата да отпадне

От 1 януари следващата година в 27 обитаеми места ще заплащат по-скъпа вода, като най-скъпа ще е тя в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца. С 10% по-високи сметки чакат потребителите в София и Бургас. Единствено в Кърджали се чака да има поевтиняване. Обсъждането на новите цени на водата беше придружено от митинг. Граждани се събраха пред постройката на КЕВР с искане нарастването да бъде спряно, а преди този момент да се направи разбор на вложенията във ВиК бранша. С коментар по тематиката посетител в " Още от деня " беше Ивайло Касчиев, шеф на Дирекция ВиК в КЕВР.

През годините ВиК мрежите не са поддържани съответно, в резултат на което не работят качествено и постоянно аварират. Това постанова и повече вложения от страната на ВиК операторите, изясни Касчиев.
Ивайло Касчиев, КЕВР: Тези цени са утвърдени с решения на КЕВР за петгодишните бизнес проекти на ВиК операторите. КЕВР няма право едностранно да преразгледа към този момент утвърден бизнес проект. Това, че хората не одобряват за обективни тези цени, не е съображение да спре утвърждението на тези бизнес проекти.
На въпрос дали държавният регулатор пази ползите на потребителите, Касчиевм се аргументира с това, че КЕВР следи в тези бизнес проекти да не се включват голословни разноски.
Ивайло Касчиев, КЕВР: Над 60% общо за бранша са загубите на вода в България, при някои оператори стига и до 80%. За да се предотврати това, би трябвало ноу хау, ново съоръжение, замяна на водопроводи.
Цените са такива, каквито са, те са утвърдени в бизнес проектите, съобщи в умозаключение представителителят на КЕВР.

Вижте целия диалог във видеото!
 Граждани стачкуваха пред КЕВР против по-високите цени на водата Граждани стачкуваха пред КЕВР против по-високите цени на водата
Да не се покачва цената на водата желаеха омбудсманът Мая Манолова, потребителски и цивилен организации на днешното публично разискване на подред...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР