От 1 януари догодина хартиената двулевка няма да е официално

...
От 1 януари догодина хартиената двулевка няма да е официално
Коментари Харесай

Хартиената двулевка отива в историята, пазете си я - след време може да струва много повече

 От 1 януари следващата година хартиената двулевка няма да е публично платежно средство, реши Управителният съвет на Българска народна банка.

В момента в обращение са излъчванията от 1999 и 2005 година, само че банкнотите последователно се изместват от монетата със същия номинал.

Банкнотите ще могат да се заменят по номинална стойност, без такси и ограничавания в количеството, допълват от Българска народна банка. Новата монета с лика на Паисий Хилендарски бе въведена в обращение на 7 декември 2015-а и ще измести напълно съвсем изчезналите банкноти.

Хартиената двулевка с облика на Паисий Хилендарски е с две излъчвания. Първата още от предишния век - 1999 година, втората - 2005. Според специалисти междинният живот на една банкнота е единствено няколко години, а поддържането на хартиени пари в обращение се оказва скъпо. 

" Тази банкнота повече от 2 лв. й коства изработването, а пък след това я пускаш в обращение за 2 лв.. Бързо се захабява. То става от нехайство - остават ти в джоба, а ти ги изпереш дружно с облеклата и прочие “, сподели Иван Данов, секретар на Дружество на нумизматите – София.

Повечето двулевки към този момент са изтеглени. А на пазара става известно има търговци, и клиенти, които не са напълно наясно със ориста на двулевката.

Всъщност цената на двулевката след години ще зависи от това какъв брой хора са запазили такива пари. След време може да е с колекционерска стойност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР