От 1 януари Белгия ще поеме председателството на Съвета на

...
От 1 януари Белгия ще поеме председателството на Съвета на
Коментари Харесай

Какво предстои за ЕС през 2024 година?

От 1 януари Белгия ще поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз от Испания през първата половина на 2024 година. Това ще бъде главният фокус на вниманието на федералното национално държавно управление. С постигането на единодушие на политическо равнище по Пакта за миграция и даване на леговище и евентуалното утвърждение от Европейския парламент на бюджетните правила на блока, белгийските министри осъзнават, че носят огромна отговорност на европейската сцена.

Белгийското председателство също ще би трябвало да приготви дебата за бъдещото разширение на Европейски Съюз, съобщи Европейският нюзрум – платформа за съдействие сред 21 европейски новинарски организации, измежду които е и Българска телеграфна агенция.

Испания, приключвайки председателството си, ще стартира 2024 година с новосформирано ляво държавно управление, което мъчно бе формирано. За да разблокира процесът по основаване на нов кабинет, испанският министър председател в оставка Педро Санчес одобри закон за амнистиране на тези, които бяха забъркани в процеса за самостоятелност на Каталуния и които не престават да имат неуредени сметки с правораздаването.

Тази прошка ще зададе политическия дневен ред през 2024 година. Европейската комисия към този момент съобщи, че ще извърши инспекция дали амнистията е в сходство с разпоредбите за върховенството на закона. Испания също така е изправена пред вероятността от завръщане на някогашния каталунски началник Карлес Пучдемон в страната и от евентуални митинги, които това може да породи.

Избори, избори, избори

Между 6 и 9 юни жителите на 27-те страни членки ще гласоподават за Европейски парламент. Мнозина чакат внезапно отклонение вдясно на Екологичен потенциал след този избор.

Във Франция тематиката за рисковете, свързани с миграцията, са в центъра на акцията за европейските избори, които ще послужат също за тест за президентството на Еманюел Макрон, чийто втори петгодишен мандат ще завърши втората си година и ще навлезе в третата.

Дебатът ще опълчи крайнодесния " Национален общ брой ", подкрепян от Марин Льо Пен и по принцип противопоставящ се на имиграцията,

против френската партия " Възраждане ", която дружно с няколко центристки партии поддържа Макрон. " Възраждане " трябваше да направи отстъпки пред десницата, с цел да реализира един по-балансиран, само че към момента пораждащ полемики закон за имиграцията, признат от френския парламент на 20 декември.

Отвъд политиката,

Франция през 2024 година е хазаин на летните Олимпийски игри от 26 юли до 11 август,

а на 8 декември в Париж ще бъде отворена възобновената след пожара катедрала " Нотр Дам ".

Испания може да я чака същата орис като френската. В Испания дясната съпротива може да се опита да трансформира европейските избори в първи референдум по отношение на работата на новосформираното държавно управление. Контролът на противозаконната имиграция, дефицитът на жилища на налични цени, високата младежка безработица или контролът на обществения недостиг ще бъдат на масата на договарянията в Испания през 2024 година

Кампанията за европейските избори в Словения евентуално ще се концентрира значително по въпроси, които са най-неотложни за жителите. В допълнение на високата цена на живота и инфлацията, която в този момент е една от най-високите в еврозоната, другите неотложни въпроси ще включват съвсем несъмнено миграцията, (не)функционирането на Шенгенската зона, както и тематики като помощта за Украйна и позицията на Европейски Съюз по отношение на уреждането на близкоизточния спор.

Отвъд европейските избори, президентските избори в Съединени американски щати на 5 ноември 2024 година ще съставляват едно значимо събитие във външната политика.

Ако Доналд Тръмп още веднъж бъде определен за президент на Съединени американски щати, се приказва, че поддръжката на Съединени американски щати за Украйна ще намалее, което ще е от изгода за съветския президент Владимир Путин. Под въпрос е дали европейците ще могат и ще желаят да дават задоволително поддръжка за Украйна в дълготраен проект без Съединени американски щати за опълчване на експанзионистичните упоритости на Путин.

В Украйна президентските избори, планувани в началото за март, бяха анулирани поради продължаващото военно състояние, защото войната с Русия продължава. В началото на ноември украинският президент Володимир Зеленски акцентира, че " тези избори не са уместни в този момент ".

Русия обаче ще създаде президентски избори през март 2024 година

Опонентите на Путин постоянно се оплакват, че Централната изборна комисия отхвърля регистрацията на претенденти под фиктивен предлог за позволени неточности в подадените от тях документи, както се случи наскоро с инициативната група, стояща зад издигането на кандидатурата на журналистката, противопоставяща се на Кремъл Екатерина Дунцова. Смята се за несъмнено, че Путин ще победи на изборите, на които се явява за пети път. Руският президент към този момент промени конституцията особено, с цел да може да ръководи още веднъж. Според актуалната версия на конституцията 71-годишният Путин може да се кандидатира за последно за президентския пост през 2030 година

Вътрешни избори в цяла Европа през 2024 година

В допълнение на идните европейски избори, в доста европейски страни ще се гласоподава на разнородни избори.

В Испания ще има регионални избори в самостоятелната област Галисия, която е бастион на Народната партия, и в самостоятелната област Страната на баските, в която се намират партии, подкрепящи премиера Санчес.

В Белгия жителите ще гласоподават на федерални и на районни избори. През октомври жителите са призовани да гласоподават за повторно на локални избори.

Румъния през 2024 година я чака една нетипична изборна година. Гражданите се чака да гласоподават на четири вота - президентски, парламентарни, локални и европейски избори.

В Словакия също 2024 година е значима изборна година. Гражданите ще избират нов държавен глава.

В Австрия жителите са призовани да гласоподават на избори в няколко провинции и градове. Страната ще избира нов парламент през 2024 година

Германия също е изправена пред няколко типа избори, измежду които провинциални, окръжни и общински избори, а също избори за кметове на редица обитаеми места.

Освен политиката Германия ще бъде хазаин на Европейския шампионат по футбол и по хандбал, надлежно през юли-август и януари.

В Република Северна Македония ще има президентски и парламентарни избори идната година. Президентските избори ще бъдат на 24 април, а евентуалният балотаж се чака да се организира дружно с парламентарните избори на 8 май.
Зелена светлина за разширението на Европейски Съюз значи вътрешно преструктуриране
Страните, които имат статут на претенденти за участие в Европейски Съюз, през 2024 година ще се опитат да напреднат още повече по пътя към пълноправното присъединение към блока.

В Република Северна Македония да вземем за пример тези старания включват промени на конституцията за включване на малцинствата в преамбюла. Страната също по този начин цели да извърши промени, свързани с върховенството на закона, обществената администрация или отбраната на малцинствените общности. На срещата на върха на Европейски Съюз през декември беше заключено, че Европейски Съюз е подготвен да приключи началната фаза на договарянията за присъединение на страната, незабавно щом задължението за приемане конституционните ремонти е изпълнен. Но тези ремонти си остават блокирани в Народното събрание към този момент, като евентуална смяна се чака само след изборите в страната.

Босна и Херцеговина, която получи статут на страна претендент за участие преди една година, завършва 2023 година с условна " зелена светлина " за започване на договаряния, когато бъде реализирано нужното равнище на сходство с критериите на участие. Европейска комисия ще би трябвало да осведоми за това Европейския съвет до март 2024 година. За да може да договаря, страната би трябвало да одобри закони за промени при започване на идната година, които ще укрепят битката ѝ с корупцията, ще изградят правна сигурност и ще дават причини, че страната реализира прогрес по използване на 14 основни целта.

От друга страна европейските водачи приканват управляващите на Република Сръбска да отдръпна оспорвани закони, които станаха причина Босна и Херцеговина да регресира във връзка с фундаменталните свободи. Повод за безпокойствие буди законът за криминализиране на клеветата, законът за непознатите сътрудници, който дава опция за особено следене на неправителствените организации, които са финансирани от чужбина, както и законът, че решенията на висшия представител няма да бъда прилагани в Република Сръбска.

Следващата година Албания чака началото на договаряния по първата група глави. През декември страната приключи процеса на наблюдаване на хармонизиране на законодателството ѝ с Европейски Съюз като първи стадий от договарянията, които започнаха през юли 2022 година Премиерът Еди Рама желае реализиране на бърз прогрес по пътя към Европейски Съюз и възприема това като директно предизвикателство за себе си, наблягайки, че през днешния ден Албания има 50 % от потенциала, с цел да бъде считана за подготвена за участие в Европейски Съюз. И до момента в който той хвали работата на албанските договарящи, той акцентира в същото време, че “ние продължаваме да сме при започване на процеса ”.

Присъединяване към еврозоната и Шенген

Румъния се надява да завърши въпроса с Шенген следващата година, откакто не реализира задачата си да направи това през 2023 година, защото Австрия не промени позицията си след ветото, изразено през 2022 година. На Съвета по правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз при започване на декември румънски представители оповестиха, че Австрия е смекчила позицията си и се е съгласила Румъния да се причисли към Шенгенската зона по въздух.

Първоначалният проект на България беше да се причисли към еврозоната през 2024 година Но през февруари на 2023 година финансовата министърка в служебното държавно управление Росица Велкова съобщи, че страната не е изпълнила всички задължения, които е поела при влизането си в механизма ЕРМ II и не е покрила критериите за инфлацията, ето за какво целевата дата за присъединение към еврозоната беше преместена за 1 януари 2025 година

България одобри проект за деяние за прехода от българския лев.

Инициативен комитет, в който евроскептиците изиграха основна роля, събра задоволително гласове в поддръжка на петиция за референдум, призоваващ българите да поддържат запазването на лв. като само законно платежно средство до 2043 година. Броят на гласовете, подкрепили самодейността, направи референдумът неминуем, само че при започване на юли 2023 година Народното събрание го отхвърли с аргумента, че формулировката на въпроса, който трябваше да бъде заложен на гласоподавателите по време на него, е противоконституционен. " Възраждане ", националистка и крайнодясна партия, отнесе въпроса до Конституционния съд, където още няма финално решение по него.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР