От 1 януари 2024 г. ще започнем да плащаме с

...
От 1 януари 2024 г. ще започнем да плащаме с
Коментари Харесай

Левът отива в историята. Откога ще плащаме в евро

От 1 януари 2024 година ще стартираме да плащаме с евро. Това е плануваната дата за влизане на България в еврозоната. Датата е посочена в план за промени в разпореждане на Министерски съвет, с което се основава Координационен съвет за подготовка на България за участие в еврозоната.
Страната ни интензивно се готви приемането на единната валута. До края на юни 2021 година Координационният съвет би трябвало да създаде план на Национален проект за въвеждане на еврото в България. Щом проектът бъде подготвен, стартира практическата подготовка на страната ни за приемане на еврото, която ще отнеме към 3 години.
Съветът ще бъде управителен от министъра на финансите и шефа на Българска народна банка, в него ще вземат участие и няколко зам.-министри, шефът на ДАНС и висши чиновници от Министерството на финансите. Могат да вземат участие и хора от локалната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, които имат отношение към обсъжданите въпроси.
В подготовката за приемането на еврото ще се включат и зам.-министри на финансите и стопанската система, подуправители на Българска народна банка, членове на Комисията за финансов контрол (КФН) и други Те ще подсигуряват, че държавните и частните финансови системи на България ще преминат сполучливо в новата валута.
Определени са и отговорностите на другите институции по приемането на еврото. Например Българска народна банка ще дава отговор за софтуера на банкоматите, с цел да се подсигурява, че те ще работят в банкноти евро. Централната банка дава отговор и за дизайна на българските евро монети.
Както е известно, България ще одобри новата валута при настоящия обменен курс сред еврото и лв.. Въпреки това специалистите поучават да не бързате да обръщате левове в евро, тъй като това може да ви донесе загуби. Отначало приходите ни като заплати, пенсии, възнаграждения и други ще преминат в новата валута. После и цените ще преминат в евро. Замяната на лв. с еврото ще премине безпрепятствено, твърди шефът на Българска народна банка Димитър Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР