От 1 януари 2023 г. родителите ще могат да ползват

...
От 1 януари 2023 г. родителите ще могат да ползват
Коментари Харесай

Родителите ще ползват болничен за деца до 12-годишна възраст под карантина

От 1 януари 2023 година родителите ще могат да употребяват болничен за гледане на здрави деца до 12-годишна възраст, сложени под карантина.

Това взеха решение депутатите дефинитивно с гласуваните в едно пленарно съвещание на първо и второ четене промени в Закона за здравето.

На първо четене депутатите гласоподаваха измененията с 216 гласа " за " и един срещу. Вносители на законопроекта за промени в Закона за здравето са доктор Силви Кирилов ( " ИТН " ) и група народни представители, измежду които и депутати от " Продължаваме Промяната ".

Д-р Антон Тонев от " Продължаваме Промяната ", който е измежду вносителите, предложи промените, признати на първо четене, да бъдат гласувани и на второ четене в границите на днешното пленарно съвещание. Д-р Тонев уточни, че сред първо и второ четене не са били направени основни промени. Той разясни, че има едно само техническо предложение по отношение на датата на влизане в действие на законопроекта.

В хода на разискванията доктор Силви Кирилов направи публицистичната корекция точно за датата на влизане в действие на законопректа - вместо 1 юли 2022 година, каквото бе първичното предложение - 1 януари 2023 година

Д-р Кирилов уточни, че прави публицистичната корекция по отношение на постъпили мнения на Министерството на финансите и на Националния застрахователен институт за липса на обезпечени средства в актуализацията на бюджета.

Законопроектът цели да запълни съществуващата законодателна празнина в Закона за здравето, надлежно в Кодекса на труда и Кодекса на общественото обезпечаване, във връзка с краткотрайната нетрудоспособност за гледане на крепко дете, сложено под карантина.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР