От 1 януари 2023 г. Кипър за първи път ще

...
От 1 януари 2023 г. Кипър за първи път ще
Коментари Харесай

Кипър за първи път въвежда минимална заплата

От 1 януари 2023 година Кипър за първи път ще вкара  минимална заплата от 940 евро на месец. Мярката ще засегне към 40 000 служащи, заяви Cyprus Mail.

За първите шест месеца на работа  заплатата ще бъде минимум 885 евро, само че по-късно ще се увеличи  до минималния предел от 940 евро.

Работещите в селското стопанство, корабоплаването и домашните работници  са освободени от условията за минимална заплата , както и стажантите или лицата, които се образоват за степен или професионална подготовка.

Заплатата  ще бъде преизчислена на 1 януари 2024 година и по-късно на всеки две години.

За задачата ще бъде основан трудово-консултативен съвет  за разглеждане на минималната работна заплата, състоящ се от девет члена. Трима ще бъдат от синдикатите, трима от работодателите и трима специалисти или учени по трудови връзки.

Консултативният орган  ще съветва министъра на труда , който ще внася отчет в кабинета за възможни промени в минималната работна заплата.

Критериите, които органът ще ревизира , включват покупателната дарба на минималната заплата, равнищата на претовареност и безработица, общите заплати и тяхното систематизиране, както и индикаторите за беднотия и въздействието от смяната на минималната заплата.

Ако работодателят предлага храна и квартира , може да се реализира съглашение да се удържат 15 на 100 за храна и 10 на 100 за жилище. Служителят може да даде на работодателя 45-дневно предупреждение, в случай че не желае да има това съглашение.

Сезонните служащи, които не са на възраст над 18 години,  могат да получат 25% понижение от минималната заплата.

Споразумението беше възхвалявано като „ историческо съглашение “,  макар че синдикатите показаха опасения,  че заплатите надалеч не са задоволителни, с цел да се оправят с инфлацията и възходящите цени. Те също по този начин споделиха, че няма задоволително изясненост в разпоредбите, защото оставят „ малка врата “, благодарение на която работодателите могат да експлоатират служащи, изключително в отработените часове.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР