От 1 януари 2019 г. в България се въвежда електронна

...
От 1 януари 2019 г. в България се въвежда електронна
Коментари Харесай

От утре с електронна винетка по пътищата


От 1 януари 2019 година в България се вкарва електронна винетка за прилагане на платената пътна мрежа. За тежкотоварните коли над 3,5 тона е-винетките ще са годни до 15 август 2019 година в това число. От 16 август 2019 година за тях се вкарва тол като актуален метод за събиране на такси.

От началото на продажбата на е-винетки на 17 декември 2018 година, към този момент са купени 13 000 броя за 1,3 млн. лева Цените на всички типове винетки остават непроменени и през 2019 година

Системата за събиране на пътни такси е основана на модерни технологии, които разрешават комфортни способи за заплащане и реализиране на надзор. 

С влизане в действие на е-винетката отпада нуждата да се залепва книжен стикер на предното стъкло на пътното транспортно средство. При инспекция от контролните органи на пътя, водачите не са задължени да показват документ, удостоверяващ купена e-винетка.

Конвертирането към е-винетка е целесъобразно

Всички хартиени винетни стикери, купени през 2018 година и които изтичат след 1 януари 2019 година, резервират своята годност. Шофьорите би трябвало да ги запазят, залепени на предното стъкло на автомобила до датата, на която изтичат.

Сайтът www.bgtoll.bg дава опция за конвертиране на годните хартиени винетки към електронни, като интервенцията не е наложителна. Тя обаче се предлага за облекчение при пътуването. При прекъсване от тол контрола, водачите няма да се смятат за извършители, откакто имат годна винетка, залепена на стъклото.

До момента през www.bgtoll.bg са конвертирани 47 000 хартиени винетки.

Покупката – малко по малко

Електронна винетка може да се купи посредством сайта www.bgtoll.bg, мобилно приложение и терминалите за самотаксуване в Граничен контролно-пропусквателен пункт и комерсиалните обекти. Запазва се и обичайният метод за продажба - в брой в търговски обекти и в регионалните пътни ръководства на Агенция “Пътна инфраструктура ”.

При покупка чрез www.bgtoll.bg и на терминалите може да се заплаща с кредитна и дебитна карта, а през уеб страницата е вероятен и банков трансфер. Ако водачите изберат последната опция, би трябвало да плануват 1-2 дни, които са нужни, с цел да се отрази заплащането в системата, както е при всички банкови заплащания.

Необходимо е първо да се избере какъв артикул ще се употребява - уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна  винетка за леките коли и дневна, седмична и месечна за тежкотоварните. За облекчение в уеб страницата и в мобилното приложение автоматизирано е посочена българска народност на регистрационния номер. Чужденците, които би трябвало да купят електронна винетка, ще могат да го създадат на още седем езика – британски, немски, съветски, турски, гръцки, сръбски и румънски.

След избор на страната, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се вкарва регистрационният му номер. Графичният тип на знаците от регистрационния номер би трябвало да дава отговор на графичното изписване на буквите в номера, без значение дали се употребява клавиатура на кирилица или на латиница. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват. Буквените знаци от регистрационния номер се изписват с основни букви.

След това се избира интервал на годност на винетката. Системата автоматизирано пресмята коя е крайната дата за валидността й. Всички водачи би трябвало да изберат категорията на автомобила си и да внимават за вярното регистриране на регистрационния номер. Системата разрешава е-винетката да бъде задействана с дата най-късно 30 дни след  момента на пазаруването ѝ.

По предпочитание може да бъде посочена е-поща, на която да се получи противоположна квитанция. Не е нужно да тя да се разпечатва, нито да се носи в автомобила си, нито да се показва на контролните органи. След приемане на идентификационен номер на транзакцията за купена е-винетка, може да се изтегли файла с квитанция или да се вкара електронен адрес, на който да я получи, и по-късно да се завърши процедурата по покупката.

В рамките до 5 минути след пазаруване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки самичък ще може да ревизира дали тя е годна посредством специфичния бутон “Проверка на е-винетка ”.

Е-винетката е държавна такса и надлежно при сбъркана транзакция или покупка, в съответните регионални пътни ръководства би трябвало да бъде подадена писмена молба в свободен текст. Ако водачът има разпечатана квитанция за покупката, това би помогнало доста за бързото разяснение на случая.

С един банков превод - доста винетки

Системата за пазаруване на електронни винетки разрешава благодарение на един банков превод юридическите лица да купуват до 100 електронни винетки, освен това такива, които са с друг период на деяние и за разнообразни категории транспортни средства. Целта е оптимално облекчение на компаниите с огромен автопарк.

Взети са всички ограничения за сигурността на посещаващите страницата www.bgtoll.bg.            

Хората с увреждания ще продължат да ги получават гратис

Хората с увреждания могат да подадат заявление-декларация за приемане на безвъзмездна електронна винетка персонално в дирекция “Социално подкрепяне ” по сегашен адрес, с писмо посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път според Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

По информация от Министерството на труда и обществената политика подаването на заявките може да стартира от 2 януари 2019 година

Дирекциите „ Социално подкрепяне ” обработват и утвърждават документите в 7-дневен период от подаването им.

Агенцията за обществено подкрепяне ще изготвя и дава по електронен път посредством предпазен канал на Агенция „ Пътна инфраструктура ” дневна поръчка по пример за издаване на безвъзмездни годишни електронни винетки.

В период до края на работния ден, идващ деня на приемане на дневната поръчка, Агенция “Пътна инфраструктура ” ще издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност една година. Няма да е належащо хората с увреждания да вървят повторно до дирекциите “Социално подкрепяне ”.

Плащане на обезщетителна такса икономисва акт за нарушаване

При инспекция профилираните мобилни екипи на Националното тол ръководство ще откриват преди всичко дали има годен книжен винетен стикер на предното стъкло на автомобила. Ако подобен липсва, ще се прави инспекция в системата за годна електронна винетка.

Ако няма годна електронна винетка, тогава на нарушителя ще му бъде препоръчано да заплати компенсаторна  - по този начин ще може да довърши умерено пътуването си в границите на деня и ще му бъде спестено налагане на акт за определяне на административно нарушаване. Компенсаторната такса може да бъде платена на място единствено с дебитна или кредитна карта и е надлежно: 70 лв. за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лв. за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лв. за тировете над 12 тона. При възнаграждение на обезщетителна такса на лидера се издава документ, с който да удостовери заплащането при следваща инспекция на пътя.

Ако не бъде платена обезщетителната такса на място при тол контрола, тя ще може да бъде погасена по банков път, както и в пунктовете за продажба  – в брой или посредством картово разплащане. На Граничен контролно-пропусквателен пункт ще бъде допустимо и заплащане в брой, отчитайки че автомобилът не може да напусне страната в противоположен случай. При инспекция от чиновниците на Министерство на вътрешните работи няма да може да бъде плащана обезщетителна такса на място.

След възнаграждение на обезщетителна такса пътуването ще може да продължи без купена винетка, само че до края на астрономическия ден. На идващия ден неналичието й още веднъж ще се счита за нарушаване.

Ако лидерът откаже да заплати на място обезщетителна такса и оспори нарушаването, му се сформира акт за определяне на административно нарушаване. За да продължи пътя си в този случай, ще би трябвало да заплати стойността на най-евтината винетка за съответната категория коли – уикенд винетка за 10 лв. за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните коли. Плащането още веднъж е единствено с дебитна или кредитна карта

В случай, че лидерът не заплати обезщетителната такса в 14-дневен период, влиза в действие наказателно разпореждане, вследствие на което нарушителите ще дължат санкция – за леките коли тя е 300 лв., а за тежкотоварните коли над 3,5 тона е 1800 лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР