От 1 септември започва предоставянето и финансирането на личен асистент

...
От 1 септември започва предоставянето и финансирането на личен асистент
Коментари Харесай

Тръгва предоставянето на личен асистент по Закона за личната помощ

От 1 септември стартира даването и финансирането на персонален помощник по реда на Закона за персоналната помощ. От услугата ще се възползват хора с над 90% неработоспособност и децата с над 50% увреждания с право на помощ.

Услугата ще се дава и за децата без право на непозната помощ, с 90 и над 90 % степен на увреждане.

Предоставянето на персонална помощ става по самостоятелна оценка на потребностите. Според тях се дефинира и какъв брой часа персонална помощ може да употребява индивидът с увреждане. Времето се дефинират според от степента на неработоспособност и включва четири категории.

В първата категория хората с увреждания получават финансиране за персонален помощник, който да им оказва помощ до 15 часа на месец - да им оказва помощ у дома, да ги води на работа или на доктор. Втората дава право на персонална помощ до 42 часа, третата - до 84 часа, като хората с най-тежки увреждания ще могат да употребяват персонален помощник до 168 часа месечно. Ползвателят на обществената услуга има право на повече от един помощник, както и самичък да го избира.

Хората с трайни увреждания, само че без решение на ТЕЛК, в което да е записано " с непозната помощ ", ще не престават да употребяват досегашните обществени услуги и след 1 септември, когато влиза в действие законът за персоналната помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР