От 1 септември българските банки са задължени да предоставят на

...
От 1 септември българските банки са задължени да предоставят на
Коментари Харесай

Ден първи на платежната сметка за основни операции

От 1 септември българските банки са задължени да дават на физическите лица т.нар платежна сметка за съществени интервенции. Тя предлага безвъзмездни услуги, свързани с приемането на заплати, пенсии и обществени заплащания.

Проверка на Money.bg демонстрира, че всички огромни български банки към този момент са разписали на уеб страниците си изискванията, при които жителите могат да си отворят такава сметка при тях.
 От 1 септември: При какви условия ще получите безвъзмездни услуги по банковата си сметка?
От 1 септември: При какви условия ще получите безвъзмездни услуги по банковата си сметка?

Броени дни преди смяната да стане факт от Министерството на финансите оповестиха някои значими разяснения

Контекст : Така наречената базова сметка стана факт с приемането на бюджета. Целта ѝ е унищожаване на практиката " заплата в плик " и укриването на приходи от страна на бизнеса. Тя върви ръка за ръка със задължението всеки шеф с повече от 100 наети лица да им заплаща единствено по банков път.

Детайли : Внасянето на пари по сметка и тегленето на гише в този случай са безвъзмездни, както е и тегленето от банкомат - само че единствено от тези на обслужващата банка.

Освен това базовата сметка може да е единствено една и не можем да притежаваме друга платежна сметка.

Колко спестяваме : Към момента за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката е 3.73 лева./месечно, а при издадена дебитна карта към сметката - 2.37 лева./месечно.

Тегленето на пари в брой (до 1 000 лева.) от разплащателна сметка в офис на банката коства приблизително 3.55 лева или 0.58% от сумата (минимум 6.50 лева.), а от банкомат на банката 0.29 лева или 0.13% от сумата (минимум 0.30 лева.).

Тегленето от банкомат на банка, друга от обслужващата е доста по-скъпо - 1.10 лева или 0.18% от сумата (минимум 1.39 лева.).

Как е в Европа : Европейски Съюз от години предизвиква прекосяването от кеш към банкови преводи за секване както на прането на пари, по този начин и на злоупотребите при заплащането на трудовите хонорари.

В България е въведен оптимален размер на заплащанията в брой от 10 000 лева, само че той е едвам 500 евро. Във Франция и Италия е надлежно 1000 евро и 3000 евро. Тези предели засягат и заплащането на заплати.

Има обаче и страни като Австрия, Германия и Ирландия, в които заплащанията в брой не са лимитирани. Плащането на заплати " на ръка " в общи линии не се преследва - стига да е съпроводено със съответната отчетност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР