От 1 март всеки, който има персонален код от Националната

...
От 1 март всеки, който има персонален код от Националната
Коментари Харесай

Най-после и НАП заслужи похвала

От 1 март всеки, който има личен код от Националната организация за приходите (НАП), или електронен автограф, ще може да види така наречен " авансово попълнена данъчна декларация ". Това заяви при започване на месеца пред БНР представителят на приходната организация Росен Бъчваров.
Той посочи, че Национална агенция за приходите към този момент автоматизирано ще попълня в декларацията полетата с всички приходи на данъчнозадълженото лице, за които знае – като трудови правни отношения и възнаграждения. " Но в случай че има други източници на приходи – наем или някой тип данъчни облекчения, индивидът би трябвало да допопълни ръчно или да поправя данъчната си декларация ", изясни Бъчваров. Той уточни, че поради тази нова услуга се чака повече хора да изискат да получат персонален код от Национална агенция за приходите.
От тази вест излиза, че като че ли в Национална агенция за приходите са послушали Actualno.com. На 31-ви март предходната година като създател в уеб страницата разгласих изострен коментар тъкмо в тази тенденция. Изразих неразбиране, че въпреки в системата на приходната организация да попадат данните от трудовите и извънтрудовите взаимоотношения (хонорари) на немалка част от българските жители, най-после се постанова всеки самичък да попълня декларацията си пред Национална агенция за приходите, която въобще не е лесна. И това в случай, че данните са подадени 100% правилно, което може да се види както от всеки, притежаващ личен идентификационен код, по този начин и от Национална агенция за приходите.
Питането на Actuano.com към приходната организация тогава беше съответно: Защо не въведете един калкулатор, който да сметне ТРИ ЧИСЛА: общ приход, платени налози и краен резултат - сума като надвнесен или недоплатен налог? Аргументът беше, че сигурно за този, който е създал платформата за достъп, ще е обикновено да го конфигурира.
Освен това ще е елементарно и за страната, тъй като тя ще знае още при започване на годината в огромна степен на меродавност какво ѝ се дължи по Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Ще се улесни най-много самият поданик, защото няма да се занимава въобще, като види, че всичко в изчисленията е наред. Просто ще ревизира дали и какво дължи за доплащане, или пък е надвнесъл.   
Точно това на процедура споделя представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров – че всеки, който има личен код или електронен автограф, ще може да види така наречен „ авансово попълнена данъчна декларация„. Прекрасно! Точно това трябваше да стане!
Автор: Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР