От 1 март 2023 г. да започне поетапно повишение на

...
От 1 март 2023 г. да започне поетапно повишение на
Коментари Харесай

Цигарите поскъпват от 1 март заради увеличение на акциза

От 1 март 2023 година да стартира поетапно покачване на акциза на цигарите и на другите тютюневи произведения, в това число и на електронните цигари, одобри в сряда служебния кабинет. Министрите са одобрили и по какъв начин ще се подвигат тютюневите акцизи през идващите четири години.

Промяната в Закона за акцизите бе изненадващо промушена в преходните и заключителните разпореждания на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. За идното нарастване на цигарените акцизи се разбра от прессъобщение на Министерски съвет, без да са посочени новите ставки в акцизния календар за следващите четири години. От Министерство на финансите също отхвърлиха да дават тази информация при питане на " Сега ", като обясниха, че новият график на увеличение на облагането на тютюневите произведения ще стане явен при вкарването на законопроекта в Народното събрание.

Въпреки тази конспирация в медиите към този момент се появиха данни как ще нарастват тютюневите акцизи в идващите четири години. Така да вземем за пример характерният данък за цигарите ще нарасне следващата година от сегашните 177 лева за 1000 къса на 185.5 лева, което означача кутия цигари да нарастне с 20-30 ст. През 2024 година акцизът към този момент ще е 194 лева на 1000 къса, на идната година - 202 лева, а през 2026 година ще достигне 211 лева Така в границите на четири години кутия цигари ще нарастне с към 2-3 лева.

Поетапно ще нарастне и тютюнът за пушене, защото е планувано акцизът от 152 лева за кг да се увеличи в идващите четири години на 222 лева Налогът на нагреваемите цигари следващата година ще се вдигне много съществено - от сегашните 233 лева за кг на 282 лева, а след четири години ще доближи до 400 лева

Акцизите на цигарите и тютюна у нас не са променяни към този момент четири години. Повишение се предвиждаше с актуализацията на бюджета в средата на тази година, само че то бе отхвърлено в Народното събрание, откакто тютюневите компании се оплакаха, че нямат време да облепят новите бандероли и да продадат на време стоката със старите бандероли.

ПЪРВИ В ЕВРОПА Пожарна охрана ТЮТЮНОПУШЕНЕ

България е с най-ниското данъчно облагане на тютюневите произведения в целия Европейски съюз. В същото време страната ни е с рекорден дял на пушачите от населението - близо 40% и с   най-висока смъртност в Европа, породена от тютюнопушене -  20 000 души годишно. За последните 10 години се регистрира 43% растеж на използването на тютюневи произведения, за които българите харчат по 4 милиарда лева на година.

Данните са от анализ на Института за стопански науки в Белград и Университета на Илинойс в Чикаго, показани от гражданска коалиция " За живот без тютюнев пушек ". От сдружението призоваха правителството да предприеме по-сериозно покачване на акцизите като потвърдено средство за понижаване на тютюнопушеното и избавяне на човешки животи.

В другите страни на Европа по неоспорим метод се удостоверява, че единствено при съществено повишение на цената на тютюневите изделия се реализира спад на тютюнопушенето, съобщи доктор Гергана Гешанова от съдружие " За живот без тютюнев пушек ". " В България обаче години наред политиката на ръководещите е да покачват облагането гладко и последователно, с по 20-30 стотинки на година, което е едвам 5%,  и не води до най-важната цел на акциза - да откаже хората да пушат ", добави доктор Гешанова. Тя уточни, че има упования в края на тази година Еврокомисията да преразгледа директивата за акцизите и съществено да усили минималните ставки за цигарите. Тогава към този момент българското държавно управление ще бъде длъжно да се съобрази с по-високите равнища.

От огранизацията към този момент са провели срещи с министъра на финансите с зов за по-решителни дейности. " Данни от Европейски Съюз демонстрират, че растеж на акцизите с 10% води до най-малко 4% спад на пушачите. Ако акцизът у нас се вдигне с 15%, кутия цигари ще нарастне до 6 лв.. Това ще докара до 77 млн. по-малко изпушени кутии цигари, само че в това време до 92 млн. лева повече доходи в бюджета ", изясни и Павел Антонов от съдружие " За живот без тютюнев пушек ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР