От 1 август направлението за хоспитализация вече ще се издава

...
От 1 август направлението за хоспитализация вече ще се издава
Коментари Харесай

От 1 август електронното направление за хоспитализация е задължително


От 1 август направлението за хоспитализация към този момент ще се издава електронно. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Към 28 юли издадените електронни посоки за хоспитализация са над 44 хиляди, което демонстрира, че лечебните заведения към този момент са синхронизирали медицинските си софтуери и имат насъбран опит в работата с електронното направление, показват от Министерство на здравеопазването.

Сред лечебните заведения, осъществили действителни хоспитализации посредством електронни посоки, са освен огромни академични лечебни заведения и регионални лечебни заведения, а и такива в по-малки обитаеми места като Айтос, Чирпан, Казанлък, Мездра, Ботевград, Етрополе, Дулово и други

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които към този момент няма да бъдат преносители на хартиени документи, по този начин и самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент ще лишава секунди вместо досегашните междинни 15 минути на пациент, допълват от Министерство на здравеопазването.

Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в действително време ще може да се удостовери в кои болнични структури, какъв брой пациенти, с какви диагнози и по кое време са постъпили, по какъв начин са лекувани. НЗИС ще дава информация в действително време и за наличните свободни и заети кревати освен на равнище лечебно заведение, само че и на равнище клиника/отделение, означават от здравното министерство.

До края на годината следва още надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на настоящата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обгръщане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи медикаменти.

Към 28 юли са издадени близо 19 млн. електронни посоки за обзор, близо 8 млн. електронни предписания, към 2 млн. електронни посоки за лабораторни проучвания и близо 1,4 млн. посоки за консултация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР