От 1 август БНБ промени таксите за услуги с банкноти

...
От 1 август БНБ промени таксите за услуги с банкноти
Коментари Харесай

Как да замените повредени банкноти

От 1 август Българска народна банка промени таксите за услуги с банкноти и монети от  август. Без такса ще продължат да се обменят банкноти и монети с изминал период на обмяна, както и да се заменят развалени български банкноти и монети.

Как става това

Българска национална банка заменя развалени български банкноти и монети, които са законно платежно средство или са извадени от обращение, с неизтекъл период на обмяна. Банките правят непосредствена подмяна на развалени български банкноти и монети, които са законно платежно средство, във всички свои клонове и офиси, в които правят действия и интервенции с банкноти и монети. Банките не могат да отхвърлят подмяна на развалени български банкноти и монети и да събират такси или комисиони за замяната, считано от 01.01.2020 година, показват от Българска народна банка. Заменят се развалени български банкноти и монети, в случай че няма подозрение за съзнателно разваляне, закононарушение, че са неистинен или преправени.

Не се смятат за съзнателно развалени:

1. български банкноти, които са развалени в незначителна степен от нанесени бележки, числа, черти от молив, химикалка, писалка или различен вид пишещо/печатащо средство;

2. български монети, които са развалени от окисляване или износване;

3. български банкноти, развалени вследствие на задействани средства срещу кражба, за които е открито, че не са обект на престъпление;

4. български банкноти, които са развалени вследствие на отнасяне с субстанции при осъществяване на процесуално-следствени дейности в хода на досъдебно или правосъдно наказателно произвеждане.

Не се заменят, а задържат съзнателно развалени български банкноти и монети, както и развалени български банкноти и монети, които пораждат подозрения, че са неистинен или преправени, като за задържането им се издава документ. Не заменят, а задържат развалени български банкноти и монети, които пораждат подозрения, че са обект на закононарушение. За задържането им се издава документ, който да послужи пред способените органи за започване или по отношение на провеждащо се следствие.

Хващат негодни банкноти, най-вече от 10 лв.

Изисквания за подмяна на банкноти

Българската национална банка и банките заменят развалени български банкноти по оценка за стойност при следните условия и съотношения:
 
1. развалена българска банкнота, от която е непокътната минимум три четвърти (75%) от площта ѝ или съединените елементи от банкнотата възвръщат такава част от площта ѝ, се заменя по цялостна номинална стойност;

2. развалена българска банкнота, от която е непокътната минимум една втора (50%) от площта ѝ или съединените елементи от банкнотата възвръщат такава част от площта ѝ, се заменя по половината от номиналната ѝ стойност;

3. развалена българска банкнота, от която е непокътната по-малко от една втора (50%) от площта ѝ или съединените елементи от банкнотата възвръщат такава част от площта ѝ, не се заменя;

4. развалена българска банкнота, съединена от елементи на разнообразни банкноти, се прави оценка, като за всяка обособена част се ползват критериите по т. 1, 2 и 3.
 
 istock istock
Изисквания за подмяна на монети
 
Българската национална банка и банките заменят развалени български монети по оценка за стойност при следните условия и съотношения:
 
1. развалена монета, на която се разпознават изображенията на лицевата и противоположната страна, се заменя по цялостна номинална стойност;
 
2. развалена монета, на която не се разпознават изображенията на лицевата и/или противоположната страна, която е перфорирана, рязана или е с подложен знак, не се заменя;
 
3. развалена двукомпонентна монета, от която е непокътнат единствено вътрешният кръг и се разпознават изображенията на лицевата и противоположната страна, се заменя по цялостна номинална стойност;
 
4. развалена двукомпонентна монета, от която е непокътнат единствено вътрешният кръг, само че не се разпознават изображенията на лицевата и/или противоположната страна, която е перфорирана, рязана или е с подложен знак, не се заменя;
 
5. развалена двукомпонентна монета, от която е непокътнат единствено външният пръстен, не се заменя.

Бум на открити подправени левове у нас

Непосредствена подмяна

Повредени български банкноти и монети, чиято стойност може да бъде избрана сега на предявяването, би трябвало да се заменят от банките директно при предявяването им.
Непосредствената подмяна на развалени български банкноти и монети се прави по оценка за стойност, избрана от подготвени чиновници при съблюдаване на изискванията и съотношенията, посочени в член 11 от Наредба № 18 на Българска народна банка за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение.
 
Отложена подмяна
 
Повредени български банкноти, чиято стойност не може да бъде избрана сега на предявяване:

1. се предявяват за отсрочена подмяна пред Българската национална банка персонално или от името и за сметка на друго лице;

2. се изпращат в Българската национална банка чрез пощенска пратка с противоположна квитанция или пратка по пощальон от името на предявителя.

Предявителят на развалени български банкноти за отсрочена подмяна би трябвало да попълни заявление за предявяване на развалени български банкноти за отсрочена подмяна по пример.
Български банкноти, които са развалени вследствие на задействани средства срещу кражба, за които е открито, че не са обект на закононарушение, се одобряват за отсрочена подмяна.
 
 istock istock
Какво би трябвало да извършите?
 
Поставете в плик даже най-малките части или останки от развалените банкноти, с цел да избегнете друго увреждане. Пликът с развалените български банкноти, заявката за отсрочена подмяна и документът по член 15, алинея 1, т. 2 от Наредба № 18 на Българска народна банка за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение за аргументите и събитията, при които е станало повреждането, в случай че подобен е бил публикуван, се слагат в плик от PVC и се опаковат в пакет (плик), които пазят наличието им от физически и химически въздействия. Върху пакета (плика) се написват името на лицето, в чиято изгода би трябвало да постъпи цената на сменените банкноти, адресът му и датата на предявяване.
Занесете персонално парите в Касов център на Българска народна банка или попитайте във Вашата банка дали ще може банката да съобщи парите на Българска народна банка. Когато предавате парите, използвайте съответния формуляр, като обясните тъкмо повода за повредата им. Когато пакетът (пликът) се предявява чрез пощенска пратка с противоположна квитанция или пратка по пощальон, пратката се адресира до:
 
Българската национална банка,,1784 София, ул. „ Михаил Тенев ” № 10, Касов център на Българска народна банка, Комисия за оценка за стойност на развалени банкноти Всички пощенски и/или куриерски разноски по предявяване на пратката с развалени български банкноти пред Българската национална банка са за сметка на предявителя.

Какво се прави по-късно?
 
Отложена подмяна на развалени български банкноти се прави по оценка за стойност, избрана от Комисията за оценка за стойност на развалени банкноти при съблюдаване на изискванията и съотношенията, посочени в член 11 от Наредба № 18 на Българска народна банка за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение. Оценката за стойност при отсрочена подмяна се дефинира в период до 30 (тридесет) работни дни от датата на предявяването в Българската национална банка на банкнотите за отсрочена подмяна. След осъществяване на оценката образец от протокола, в който е вписана оценката за цената на банкнотите, при поискване, отразено в заявката, се изпраща на техния приносител.
 
Българската национална банка събира такси:
 
- за обмяна на български банкноти, които са били развалени вследствие на погрешно потребление на устройство срещу кражба;
 
- когато за оценката за стойност на развалени български банкноти е осъществен спомагателен физико-химичен разбор.
 
 istock istock
Намалената с дължимите такси стойност на сменените при отсрочена подмяна български банкноти се получава от предявителя по инструкции от него в заявката метод. В случай на отвод от страна на банка да извърши обмяна на развалени български банкноти и/или монети, можете да изпратите информация за това на следния електронен адрес: [email protected] или по пощата до ръководство „ Емисионно ” на Българската национална банка на адрес: 1000 София, пл. „ Княз Александър І ” № 1. Предоставената информация следва да съдържа данни за банката, чийто чиновник е направил отхвърли, както и изложение на събитията (вкл. дата, час и местоположение), при които е изработен отводът за замяната на развалените български банкноти и/или монети.

Замяна на развалени български банкноти и монети се прави и на касите на териториалните поделения на „ Дружество за касови услуги ” АД в страната, според изискванията на сдружението, както следва: София, кв. „ Овча Купел ”, ул. „ Иван Хаджийски ” № 16; Плевен, ул. „ Васил Левски ” № 153; Пловдив, бул. „ Ягодовско шосе ” № 2; Варна, ул. „ Цариброд ” № 23; Бургас, ул. „ Александър Велики ” № 8.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР