От 1 април влеза в сила новата минимална заплата в

...
От 1 април влеза в сила новата минимална заплата в
Коментари Харесай

830 евро е новата минимална заплата в Гърция от 1 април

От 1 април влеза в действие новата минимална заплата в Гърция, която доближава 830 евро бруто от 650 евро през 2019 година Досега минималното заплащане беше 780 евро и за финален път беше увеличено предишния април.

Министърът на труда Домна Михайлиду акцентира, че както великденският бонус, по този начин и компенсацията за отпуск ще се пресмятат на база новата минимална заплата. 13 категории компенсации също са увеличени. Сред тях е компенсацията за безработица, което от 1 април възлиза на 510 евро.

Премиерът Мицотакис даде обещание минималната заплата да стигне 950 евро до 2027 година, когато изтича мандатът му, и да усили междинната заплата с повече от 25% до 1500 евро, както и да усили приходите на пенсионерите, работили в обществения бранш.

Премиерът съобщи, че повдигането на заплатите е предпочетена антикризисна мярка поради инфлацията, защото бюджетът няма опция да изплати еднократна отплата за хората с най-ниски приходи.

Икономиката на Гърция набъбна с 2% предходната година, като не можа да доближи прогнозата на държавното управление, само че доста надвиши междинния напредък в еврозоната от 0.4%. За тази година държавното управление е заложило напредък от 2.9%, разчитайки на туризма, вложенията по проекта за възобновяване и вътрешното търсене.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР