Освобождаването на Иван Гешев е добра новина на трупчета“, да

...
Освобождаването на Иван Гешев е добра новина на трупчета“, да
Коментари Харесай

Иванов: Освобождаването на Гешев е добра новина „на трупчета“, да стане истинска зависи от нас

Освобождаването на Иван Гешев е добра вест „ на трупчета “, да стане същински добра зависи от всички нас. Това съобщи от парламентарната естрада Христо Иванов от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “, в декларация от името на парламентарната група по повод указа за отстраняването на Иван Гешев от поста на основен прокурор. 

 

„ Дали освобождението на Иван Гешев ще се окаже детайл от една добра наклонност, ще зависи от няколко неща, които ни следва да свършим. На първо място ни следва да променим Конституцията, тъй че да променим изискванията за реализирането на правосъдната власт и властта на обвиняването. В рамките на това, което е допустимо да се случи от нормално Народно заседание, би трябвало да ограничим властта, безконтролността и неналичието на отчетност на основния прокурор. Трябва да разделим в оптималната степен Висшия правосъден съвет на две, тъй че съдийският кадрови орган да отговоря на интернационалните стандарти за съдийско самоуправление, без това да значи в него да няма представители на обществото. Там би трябвало да има такива, излъчени от обществото “, счита Христо Иванов. 

 

„ Прокурорският орган би трябвало да се трансформира действителен инструмент за публичен надзор върху положението на прокуратурата с обезпечаването на болшинство на парламентарната квота в него “, уточни още той. 

 

Според Христо Иванов Народното събрание би трябвало да работи и върху промени в устройствените закони за правосъдната власт, които да бъдат разграничени на два нормативни акта – закон за съдилищата и закон за прокуратурата. 

 

„ Да се ликвидира фигурата на безконечния обвинен и безконечния проверяем, която е допустима поради по този начин наречените „ каузи на трупчета “, прикани Иванов. 

 

„ Най-важният резултат от всички старания ще бъде по какъв начин и с какви хора ще попълним бъдещия състав на променения Висш правосъден съвет и на Инспектората към него. Това би трябвало да се случи, откакто бъдат направени структурни изменени, няма смисъл да се прави преди този момент “, счита още той. 

 

Според Христо Иванов старания за промени в правосъдната система би трябвало да се вършат взаимно от политическите обединения, съхранявайки своите разлики между тях. 

 

„ Ще би трябвало да вършим тези старания със своите съперници. Българският народ не желае да даде на никого извънредното право да бъде честен съдник “, сподели още Иванов.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР