Освободиха зам.-министър Чавдар Маринов от земеделското министерство. Решението е на

...
Освободиха зам.-министър Чавдар Маринов от земеделското министерство. Решението е на
Коментари Харесай

Освободиха зам.-министър Чавдар Маринов от земеделското министерство

Освободиха зам.-министър Чавдар Маринов от земеделското министерство. Решението е на премиера Бойко Борисов, оповестиха от Министерския съвет.

Предложението за освобождението на Маринов от поста е на министър Десислава Танева. Причината са проблеми, закъснение и неточности в регистъра за биологичните производители. Това подлага под риск заплащанията, които през май месец би трябвало да бъдат изплатени по размер 11,,Биологично земеделие " на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени, пишат от ведомството на Танева.

Припомняме, от Българската асоциация биопродукти обявиха, че са неприятно сюрпризирани сме от новината за освобождение на зам.-министър Чавдар Маринов.

" Изтъкнатата причина за освобождение - проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него - минимум се отнася до Чавдар Маринов. Заданието за този указател е направено преди той да встъпи в служба, без каквото и да е разискване с контролиращите лица, които следва да попълнят информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко наранени от метода на действие на този указател ", е претекстът на асоциацията.

Те акцентират, че след извършените срещи с специалисти от земеделското министерство и от Държавен фонд " Земеделие " са останали с разбиране, че даже и основни специалисти в двете структури не са били наясно с параметрите на заданието. И служителите не знаели по какъв начин този биорегистър ще бъде интегриран с другите системи за продан на информация сред двете структури.

Недомислиците в регистъра са ужасно доста и някои от тях са на практика нерешими, пишат от отрасловата асоциация. Въпреки това през последните месеци бяха положени големи старания, се споделя в тяхната позиция.

Без изясненост остава въпроса по какъв начин ще се реши казуса с биопчеларите и биоживотновъдите, поради ежедневните промени във връзка с животните и пчелните фамилии от една страна, и условието за засичането на данни сред разнообразни регистри /опериращи с разнообразни референтни дати/, от друга.

Ако все още има неизчистени неточности в регистъра, то виновността за това е главно на контролиращите организации и/или поддържащите регистъра - " Информационно обслужване ", които трябваше да извършат корекциите в период.

" Ние, като организация, сплотяваща максимален брой биологични оператори, нямаме възражения към работата на зам.-министър Чавдар Маринов във връзка с Биорегистъра ", се споделя в тяхната позиция.

Припомняме, че Чавдар Маринов беше назначен след подписано съглашение сред Министерство на земеделието и протестиращите биопроизводители, подкрепени от сътрудниците им от бранш " Плодове и зеленчуци " преди година. А митингите бяха отговор на голям брой проблеми в бранша " Биоземеделие ", няколко отрицателни одитни отчета, неяснота при взимане на решения, приемане на наредби и правила, съсипващи бранша и поставящи под риск бизнеса на десетки действителни и наложили се на пазара биопроизводители.

През миналата година нямаме учредения да сме недоволни от работата на зам.-министър Чавдар Маринов. Бавно и последователно доста от проблемите в бранша откриха решение. Очаква се първият положителен одитен отчет за биоземеделието. Решенията и измененията в нормативните документи се взимат след необятно разискване, организират се работни групи и полемики по значимите тематики.

От Българска асоциация биопродукти са задоволени от работата и на министър Танева и целия екип на Министерството. Приветстват опитите да се търси решение за по-сериозно наличие на българската земеделска продукция и храни на щандовете на комерсиалните вериги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР