Освен това може да се възползва от добре развитите MRAM

...
Освен това може да се възползва от добре развитите MRAM
Коментари Харесай

„Квантов” компютър работи при стайна температура

Освен това може да се възползва от добре развитите MRAM технологии

Вероятностни калкулации, сходни на квантовите, могат да се правят при стайна температура (снимка: CCO Public Domain)

Изследователи от университетите в Тохоку и Пърдю създадоха нетрадиционна изчислителна скица, учредена на топлинни съмнения, и демонстрираха нейната действеност при вероятностни калкулации.

Вероятностните калкулации употребяват вероятностни битове, или p-битове, положението на които варира във времето сред “0” и “1”. Можем да създадем прилика с квантовите калкулации, които употребяват суперпозиция на квантови битове или q-битове, приемащи стойности “0” и “1” по едно и също време.

В обикновения вероятностен компютър, основан от откривателите въз основа на идея за асинхронни невронни мрежи, p-битовете са осъществени в стохастичен възел на магнитен тунел (s-MTJ). За проява е определена целочислена факторизация като прегледен образец за проблеми с оптимизацията, написа CDRinfo.

Очаква се квантовите калкулации да оказват помощ за решение на комплицирани проблеми, в това число с оптимизацията, които класическите компютри не могат дейно да решат. Докато множеството q-битове работят при извънредно ниски температури и постоянно взаимодействат единствено със прилежащи q-битове, p-битовете на спинтрониката могат да се употребяват като q-битове, само че работят при стайна температура с опция за електрическа корелация с няколко p-бита даже на огромни дистанции.
още по тематиката
В допълнение, p-битовете могат да бъдат осъществени посредством лека смяна на технологията на магниторезистивната памет с случаен достъп (MRAM).

Демонстрираната изчислителна скица, основана на спинтроника, е изключително привлекателна за избрани класове проблеми, при които приблизителните решения са допустими, защото вероятностният компютър употребява естествената стохастичност на s-MTJ, вместо да я вкарва изкуствено в детерминиран компютър.

В съпоставяне с квантовите компютри, вероятностните компютри на база спинтроника имат преимущества като работа при стайна температура, лекост на осъществяване и съществуване на добре развити MRAM технологии, акцентират експертите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР