Освен специалните храни, увеличаващи производството на майчиното мляко, не е

...
Освен специалните храни, увеличаващи производството на майчиното мляко, не е
Коментари Харесай

Хранене за кърмачки

Освен специфичните храни, увеличаващи производството на майчиното мляко, не е нужно кърмачките да съблюдават прецизен хранителен режим при кърмене. Телата им създават високачествена кърма, без значение от храненето на майката.

Въпреки това, по време на кърмаческия интервал се уверете, че приемате задоволително калории (2500 - 2900 дневно), които обезпечават енергийните потребности на майчиния организъм, както и храни, богати на хранителни субстанции, спомагащи за положителното здраве.

Храни, богати на докозохексаенова киселина (ДХК)

Много от питателните субстанции, които са значими в интервала на бременността, са значими и би трябвало да участват и в диетата на кърмещата майка. Докозохексаеновата киселина, представител на омега-3 мастните киселини, е витално нужна при развиването на очите, мозъка и нервната система на новороденото.

Тялото на бебето не може да създаде единствено ДХК, по тази причина си я набира от майчиния организъм посредством плацентата и след раждането - посредством кърмата. Кърмачките би трябвало да одобряват ДХК под формата на хранителна добавка или посредством храната. Храни, богати на омега-3 мастни киселини, са по-мазните риби като сьомга и херинга, както и яйцата, хляба и зърнените храни.

Храни, богати на калций и витамин D

 Хранене за кърмачки

Кърмачките се нуждаят от 1200 до 1600мг калций на ден, което нормално постанова банкет на спомагателни добавки, заради неспособност цялото това количество да бъде признато с храната. Храни, богати на калций са млечните артикули, броколите, тъмните листни зеленчуци, лешниците и бадемите. Друга значима съставна част, която майката би трябвало да приема в по-големи количества, е витамин D.

В актуалните съвременни времена и най-много градския метод на живот хората все по-малко се излагат на слънчевите лъчи, нужни за синтеза на този витамин. Той е нужен за по-ефективното попиване на калция и при недостига му се следят и нарушавания в обмяната на калций. Естествени източници на витамин D са яйчният жълтък, маслото, някои типове гъби, млечни артикули, соево мляко, бъбреци, черен дроб.

Храни, богати на фолиева киселина

Витамин B9, прочут също като фолиева киселина, е от значително значение по време на бременност за развиването на нервната система на бебето. След раждането фолиевата киселина продължава да бъде доста значима, по тази причина новороденото би трябвало да си го набира посредством майчината кърма. Кърмачката би трябвало да продължава да приема витамини, както и храни като да вземем за пример аспержи, броколи, карфиол, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнест самун и др.

Храни, съдържащи витамин А и цинк

Нуждите на кърмещата майка от витамин А нарастват от 1000 на 1300 мг на ден. Добри източници на този витамин са морковите, рибата, маслото, листните зеленчуци, да вземем за пример спанак. Освен витамин А, листните зеленчуци са богати и на желязо, витамин С и калций. Бременните и кърмещите майки имат дневна потребност от към 15 до 20мг цинк. Той се съдържа в яйцата, овеса и брашното.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР