Освен софтуерните компании, които традиционно имат екстрата домашен офис, от

...
Освен софтуерните компании, които традиционно имат екстрата домашен офис, от
Коментари Харесай

Как да работим от вкъщи по-ефективно

Освен софтуерните компании, които обичайно имат екстрата „ домакински офис ”, от у дома могат да работят занимаващите се с маркетинг, дизайн, планиране и други

За да работи дейно от вкъщи си, човек би трябвало да понижи до най-малко разсейването
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията „ Коронавирус ” затвори голям брой заведения, офиси, магазини и компании от всевъзможни браншове. И до момента в който някои няма по какъв начин да продължат работа – да вземем за пример веригите за бързо хранене, а други би трябвало да продължат да работят в изискванията на засилени ограничения за хигиена – да вземем за пример хлебозаводите, то доста отдели и доста компании могат да продължат действието си посредством отдалечена работа на чиновниците си.

Освен софтуерните компании, които обичайно имат екстрата „ домакински офис ”, от у дома могат да работят занимаващите се с маркетинг, дизайн, планиране и други Ето по какъв начин да стане най-лесно за тези без опит и процедура в „ домашния офис ” до момента:

Създаване на рутина

Отначало работата у дома е „ търсене ”. Така е с всяко нещо, с което човек не е привикнал. Именно по тази причина е значимо да си сътвори рутина – да си помогне да свикне. Отнема малко време, само че построяването на навика оказва помощ за по-съсредоточената работа по-късно.

Например, човек може да си сътвори обред, който го настройва за работа – подготвяне на кафе по сходство на кафето в офиса, или записване на значимите задания за деня, или ревизиране на няколко профилирани издания. Така човек се настройва и вкарва мозъка си в тематиката и динамичността на своята активност.

Формиране на график

Графикът оказва помощ сътрудниците да знаят кой по кое време е „ на линия ”, в случай че същността на работата изисква някакви взаимни действия. Освен това графикът оказва помощ на човек да се самодисциплинира. Ако е нужно, може графикът да се разпише и разпечата и сложи на видно място – значимото е да се съблюдава.

Минимум разпръскване

За да работи човек дейно от вкъщи си, би трябвало да понижи до най-малко разсейването. Когато сме вкъщи сме склонни да си мислим за не-работни неща – за потребността от ремонт на покрива, за извършването на покупки и други Дори да не е по този начин, човек доста елементарно се разсейва – хрумва му нещо, отваря търсачката да потърси информация, скоква в някоя обществена мрежа и хоп, един час от работния ден е отлетял.

Ако не може без такива дребни отвличания на вниманието, човек е най-добре да си дефинира времеви „ слотове ” за „ губене на време ” – да вземем за пример на всеки два часа интензивна работа може да си „ подари ” 20 минути бездействие във Фейсбук. Ако би трябвало, може да си навие и тревога, която да го подсети по кое време да се върне към работните занимания.

Приятните неща не трябва да липсват, само че не трябва да лишават от вниманието. Така да вземем за пример, в случай че човек е податлив да работи на фона на бърборещ тв приемник, това е ОК, само че в случай че реши да си пусне обичан филм, до момента в който има работа за извършване, най-вероятно работният ден ще бъде цялостна злополука.

Уговорка със фамилията

Това е другият доста значим фактор – всеки от фамилията да знае, че работите и че не трябва да се бърка, в случай че не е извънредно належащо. Важно е тематиката да се разиска и всички да са наясно с детайлите, с цел да няма засегнатост и мусене. Нека всички вкъщи схващат, че работещият човек има потребност да е концентриран в активността си и не трябва да бъде смущаван и преустановяван – нито „ за малко ”, нито за доста, нито „ единствено за нещичко ” и други сходни.
още по тематиката
Ако в действителност става дума за нещо значимо, то дано околните първо се запитат дали е такова, за което биха се обадили по телефона в „ елементарен ” работен ден в офиса.

Като се има поради обстановката, не би било чудно да се стигне до ситуацията, в което има няколко души, работещи от къщи. Тогава е добре всеки да има своето пространство. Така всеки ще може да организира умерено своите гласови диалози, да си взема отмора и да се „ почерпва ” с разпръскване сред часовете съсредоточена работа – без това да пречи на останалите.

Ситуацията може да изисква известно реорганизиране на пространството, изключително в случай че се стигне до ситуацията, когато в дома има двама работещи родители и няколко дeца, които учат отдалечено.

Облекло и обувки

Повечето хора си показват, че работата от къщи е работа по пижама, само че това не постоянно е по този начин. Ако работата допуска срещи с сътрудници и клиенти, те най-вероятно ще се организират посредством телеконференции. При това състояние не би било хубаво човек да се яви пред камерата с развлечени облекла, брадясал, чорлав. Затова и в домашния офис човек би трябвало да се облича обичайно и да поддържа външния си тип.

За някои хора обличането на облеклата може да се бъде фактор, който подкрепя настройването за работа, надлежно съсредоточаването и самодисциплината.

Подценяван фактор са обувките. Много значително е човек да има комфортни обувки и това е нелека задача в дома. По време на работа всекидневно сме с обувки, а в дома си се движим с чехли или пантофи, само че заседяването пред компютъра вкъщи е друга обстановка и може а се окаже, че чехлите, с които инак ни е толкоз комфортно да вървим из дома, в действителност са некомфортни при дълготрайно заседяване.

Затова е значимо да обърнем внимание на комфорта на ходилата си. Неудобството за тях може да докара до болки в краката, в таза и даже в гръбнака – и за това няма да е отговорен компютърът, а ще са виновни обувките.

Комфортно работно място

Работата от вкъщи изисква улеснение. Неудобната позиция на тялото и ръцете може да докара до болки в гърба и врата, даже до тендовагинит – с остри болки в китките. Недобре настроеният екран може да докара до очни конвулсии.

Възможно е човек да е подценявал комфорта на седенето пред компютъра вкъщи, просто тъй като у дома прекарваме релативно малко време там. Но в този момент, когато ден след ден ще сме пред компютъра по през целия ден, е значимо всичко да е комфортно.

Мониторът би трябвало да е калибриран и надъхан добре, равнината на бюрото да е на подобаваща височина, столът – да е удобен, дневната светлина да не се отразява от екрана към очите.

Втори интернет

При работата от къщи значителен фактор е съществуването на два самостоятелни източника на интернет. Обичайно в дома си имаме Wi-Fi мрежа, само че какво би станало, в случай че по някаква причина тя откаже? Нужно е различно, второ трасе.

Разбира се, множеството от нас имат такова: мобилният интернет на телефона. В случай на потребност смарт телефонът може да стане втори рутер в дома и да излъчва сигнал вместо Wi-Fi мрежата. За задачата би трябвало да сме сигурни, че неговата връзка е задоволително надеждна и постоянна.

Това не е проблем за жителите на жилища в огромните градове, само че за селски къщи и отдалечени вили е фактор, който не трябва да се подценява.

Храна

А това е най-приятната част от работата вкъщи: човек може да яде каквото му се харесва без терзания: и манджа с доста чесън, и миризлива риба, и хрускащ чипс. Важното е всичко да е приготвено в точния момент, с цел да не прекъсваме работния развой в името на дълготрайно готвене.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР