Освен като журналист и политически пиар Тицин е известен като

...
Освен като журналист и политически пиар Тицин е известен като
Коментари Харесай

Найо сложи край на мълчанието на Костов с медиите, стана посредник между Кирил и Бойко


Освен като публицист и политически пиар Тицин е прочут като продуцент, създател на документални филми и основател на фестивала Master of Art.

Къде на смешка, къде на съществено, той се трансформира в медиатор сред двете най-големи политически сили. “Найо, кажи ” или “Не знам дали Найо Тицин ги поучава непрестанно ” - по този начин се обърна към него Бойко Борисов, до момента в който пиарът на Политическа партия слушаше мненията му до репортерите в Народното събрание.

Самият Найо приема интереса към себе си умерено. Не му е за първи път да е в устата на политиците. А медийно се прочу още в далечната 1997 година, когато като кореспондент на Българска национална телевизия беше единственият публицист с камера в ръка към Народното събрание, когато на 10 против 11 януари бе осъществен разгром.

След това стана известен, когато през 2001 година “заби ” на царя, още преди да стане министър председател, въпроса: “Ваше Величество, какъв брой ви е часът? ” - тъй като Симеон II отговаряше на всички въпроси с “Когато му пристигна времето ”.

15-години по-късно Волен Сидеров приказва за него от трибуната на Народно събрание, откакто Найо (вече политически пиар) се появи на митинг пред постройката, облечен в бяла усмирителна риза и с маска на лицето на водача на “Атака ”.

Полицията го задържа и му сформира протокол, а след това журналистът изясни, че е желал камерите да снимат по какъв начин извеждат Сидеров от Народното събрание в усмирителна риза.

“Всичко това е част от работата ми. Не пострадвам от непотребна невзискателност, само че не пострадвам и от фикс идея за великолепие. Да, името ми е по-различно и се запомня бързо. И от време на време хората си мислят, че употребявайки го, ме уязвяват, само че не е по този начин. Защото не ми пука какво споделят за мен хората, за които не ми пука какво мислят за мен ”, изяснява Найо.
 Найо Тицин върви паралелно до Кирил Петков, до момента в който публицисти се пробват да спрат съпредседателя на Политическа партия. Найо Тицин върви паралелно до Кирил Петков, до момента в който публицисти се пробват да спрат съпредседателя на Политическа партия. 
Днес е дясна ръка и един от най-приближените на съпредседателя на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков, само че в действителност влиза в политическия пиар тъкмо преди 20 година При това не с кого да е, а с експремиера Иван Костов, когато той напуща Съюз на демократичните сили. Така Тицин е участник в основаването на партия ДСБ с именити за политиката имена като Екатерина Михайлова и Веселин Методиев. В годините по-късно работи за множеството от предизборните акции към ДСБ и другите формати, в които партията взе участие - Реформаторски блок, Синя коалиция.

Политическият пиар постоянно го е привличал. А от 2019 година води лекции по обществена тирада на първокурсници в Нов български университет. Именно в университета се среща с огромна част от младите депутати на “Промяната ”. През 2022 година част от тях - Венко Сабрутев, Искрен Митев, Мирослав Иванов, Венеция Ангова, се записват в магистърска стратегия, а част от нея е и курсът на Найо по обществено говорене и показване пред медии и камери. Към екипа на “Промяната ” обаче го притегля Асен Василев, с който се познават от 15 години.

“Спомням си, че споделих на Асен - би трябвало доста да работите, с цел да ме убедите да гласоподавам за вас ”, смее се Найо, който постоянно е бил почитател на ДСБ. Днес не приема работата си за “Промяната ” като изменничество към ДСБ,  защото осъзнал, че към този момент не се усеща задоволително потребен за партията.

“Като се връщам в годините обратно, аз постоянно съм бил в тима на смяната, още от рухването на Берлинската стена и комунизма. Винаги съм по площадите, симпатизирал съм политически на силите, които трансформират тази страна, без значение дали съм кореспондент, или пиар ”, споделя Тицин.

“Различно е предизвикването ” - дава отговор Найо тактично с кого се работи по-лесно - с Костов или с Петков. Но добавя, че сред двамата има нещо общо, колкото и необикновено да звучи. “Общото е вътрешната увереност, че правиш нещо вярно за страната. Виждам достоверност в тяхната борба. Както Костов е безусловно достоверен, политическо животно, по този начин в Кирил, въпреки и по-млад и с други характерности, виждам същата вътрешна увереност, че си коства да жертваш персоналния си комфорт в името на концепция, в която вярваш. Това ужасно ми харесва. Не желая да възвеличавам тези хора, всеки си има своите недостатъци, всички сме хора. Но ми харесва, че има такива, които влизат в политиката, тъй като точно те трансформират средата ”, разяснява Найо.

Малцина помнят, само че той беше индивидът, който накара Иван Костов да се отвори още веднъж за медиите, който млъкна сърдит, откакто слезе от власт. А заради несъзнателно вдигнатата ръка пред камерата на фоторепортера на “24 часа ” Николай Литов  бившият министър председател отиде персонално да се извини на основния редактор тогава Венелина Гочева.

А дали през днешния ден Кирил го слуша за всичко? Е, няма човек, който, като чуе някой да му споделя какво да направи, да прегърне 100% концепцията. Всеки има лично мнение и самочувствие за разбирането на нещата, изяснява пиарът на “Промяната ”.
 Найо Тицин слуша изявление на водача на ГЕРБ Бойко Борисов в коридорите на Народното събрание. Найо Тицин слуша изявление на водача на ГЕРБ Бойко Борисов в коридорите на Народното събрание. Снимка: Велислав Николов
Но колкото и да е в устата на политиците, не Народното събрание и уговорките около “Продължаваме смяната ” вършат Найо Тицин прочут. Той е сценарист, продуцент, режисьор, снима документални филми, огромна част от тях за изкуство, с цел да стане през 2016 година създател на фестивала Master of Art.

А тези дни дружно с режисьора Димитър Коцев - Шошо пускат втория си сериал - “Алфа ”. Първият им е “Четвърта власт ”, който излиза тъкмо при митингите против кабинета “Орешарски ” през 2013 година И макар че е сниман година по-рано, доста от другите кръгове се привиждат в героите и сериалът има мощен публичен отзив. Роден е в София като Найо-Тицин Атанасов Нейков - по прякора на татко си и семейството на майка си. Син е на художника график Атанас Нейков и е наследник на известния Дечко Узунов . Завършва пиано в музикалното учебно заведение и в консерваторията, а на 23 години се преориентира към публицистиката, въпреки да не е учил в никакъв случай такава, само че постоянно е вярвал на интуицията си и на вътрешното си разбиране кое е редно и кое не. Кариерата му в медиите започва през 1993 година в. “Стандарт ”. Няколко месеца по-късно става част от екипа на Ефир 2 на Българска национална телевизия. След закриването му отива в Канал 1.

След 10 година работа в Българска национална телевизия през 2002 година напуща, тъй като му дават да разбере, че не е мечтан в националната телевизия след историята с царя и часовника. Тогава се преориентира паралено към пиара и продуцентската активност. Учил е операторско майсторство в НАТФИЗ и в Лос Анджелис. Но това е заради желанието му да се развива, защото почнал самичък да си снима репортажите и плановете. Женен е за оперната прима Александрина Пендачанска. Имат две дъщери и фамилията му от години живее във Франция. 25-годишната Валери-Виолета е приключила право и авторско право и към този момент работи в най-голямата френска продуцентска къща “Канал+ ”. А Сара-Мария, която е на 18 година, е записала да учи стопанска система.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР