Освен дом Божи, храмът е и лечебница за душевно и

...
Освен дом Божи, храмът е и лечебница за душевно и
Коментари Харесай

Отец Василий: По празниците хората могат да се помолят и пред иконата вкъщи

„ Освен дом Божи, храмът е и амбулатория за душевно и телесно здраве. Така че тези, които имат потребност, постоянно са добре пристигнали в храма. Но в тази обстановка, която се е породила, би трябвало да бъдем деликатни и да обичаме близък си “. Това съобщи в изявление за БГНЕС отец Василий, предстоятел на столичния храм „ Преображение Господне “.

За идните огромни християнски празници Цветница и Великден отец Василий чака една доста по-различна атмосфера, въпреки че държавното управление и Светият Синод взеха решение да не затварят храмовете за миряни, макар епидемиологичната конюнктура в страната.

„ Църквата е минавала през вековете през какви ли не положения и катаклизми. Вярата, която Господ ни дава, както и оптимизмът, спокойствието и безстрашието ни оказват помощ да изпълняваме своите духовни отговорности “, счита отец Василий.

Според него преди всичко е здравето на индивида и би трябвало да бъдем деликатни.

„ Ние първо казахме на хората да си стоят у дома, както и страната. Казано е: „ Раздайте кесаревото кесарю, Божието – Богу ”. В тази обстановка, когато никой съвсем още не е наясно какво става, дано да бъдем внимателни. На първо място е здравето на индивида! Съответно да имаме тази огромна отговорност, с цел да не бъдем преносители на болест, да съблюдаваме това, което се изисква от нас. Това не нарушава по никакъв метод духовното ни положение. За жал болшинството от хора, които идват в храма, извършват това, което ние назоваваме с крилатата дума „ битовизъм “. Особено по Цветница и огромните християнски празници. Хората идват от табиет, от нравствен битовизъм, идват от поверие и от какво ли не, само че не и от най-същественото – да бъдат на свещенодействие и да се молят на Бог за душата си “, сподели още духовникът.

Според отец Василий сегашната обстановка е прелестен миг хората да осъзнаят кое е същински стойностното в живота. „ Сам Господ споделя, постоянно го загатвам, че „ когато искаш да се помолиш на своя небесен Отец, влез в скришната си стаичка ”. Помоли се на скрито. Бог, който „ вижда в скришно, ще ти въздаде нескрито ”. В тази обстановка по никакъв метод не е проблем хората да останат у дома и да се молят пред иконата, когато имат дълбоката религия в Бога. А не да се допрян до иконата, да си вземат едно стръкче, да си възпламенят една свещ, тъй като до момента можеха да го вършат безпроблемно “, безапелационен е свещеникът.

„ Сега какво се случва? Има някаква заплаха, която е притеснителна. Хората би трябвало да се преценяват с това, което споделя страната, органите на реда, споделя и Църквата – бъдете деликатни! Не е никакъв проблем да не идвате в храма. Ние в храма служим на Бога, за хората. Важното е, че ще има свещенодействие. Ние загатваме в тях всички православни християни, народа, държавното управление, войнството и целия свят. Бог да ни закриля. Това е смисълът на богослужението “, добави още отец Василий.

Откакто е въведено изключителното състояние, богослуженията в неговия храм са непроменени, макар че на тях идват доста по-малко миряни, спазвайки всички защитни ограничения. Много от службите пък са предавани онлайн в обществените мрежи, както ще бъде и на идните празници. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР