Осуетяването на парламентарното изслушване на премиера Борисов от страна на

...
Осуетяването на парламентарното изслушване на премиера Борисов от страна на
Коментари Харесай

Демократична България: Осуетяване изслушването на Борисов в НС унижава достойнството на всички ни

Осуетяването на парламентарното чуване на премиера Борисов от страна на ГЕРБ унижава достолепието на всички ни и съставлява неприемливо подриване на българския парламентаризъм. Това деяние демонстрира огромната заплаха, в която се намират демокрацията и свободата в родината ни през днешния ден.
ГЕРБ имат дълга история на сходно отношение към Народното събрание и на поредно отричане на обществените републикански институции. В самото им политическо ДНК е заложен стремежът към централизация на еднолична власт в ръцете на премиера в името на безконтролното разпределение на порции сред другарски кръгове и подмолни фактори. Помним по какъв начин още през 2010 година Борисов назова депутатите “безделници” и не се съмняваме, че, в случай че зависеше от него, Народното събрание ще бъде приведено към работа два пъти в годината, както по времето на Тодор Живков.

Този път обаче това се случва в изискванията на изключително състояние, прекратена работа на Народното събрание, неявяване на ефикасна парламентарна съпротива и задълбочаваща се рецесия на медиите. Случва се, в случай че предстоят изключителни обществени разноски в голям мащаб, при липса на каквито и да било гаранции за отчетност и при съществуването на надълбоко вкоренена систематична корупция.

Затова от Демократична България призоваваме:

· Спешно да бъде възобновена естествената работа на Народното събрание и той да стартира да управлява пълноценно дейностите на изпълнителната власт, изключително във връзка с ограничения, ограничаващи човешките права и изключителните обществени разноски. Това би трябвало да стане с потреблението на актуалните технологии за отдалечена работа и, в случай че е належащо, след незабавно допитване до Конституционния съд.

· Извънредното състояние да не бъде удължавано след 13 май, като нужните противоепидемични ограничения се ползват на съображение на Закона за здравето и Закона за отбрана при бедствия с нужните корекции в тях.

· Правителството да разгласи своята визия за поетапно възобновяване на значимите стопански и публични действия и гъвкаво използване на противоепидемични ограничения в изискванията на продължаваща опасност от COVID-19. Тази визия би трябвало да бъде съпроводена от обстоен статистически разбор по отношение на разпространяването на вируса в България, оценка на ресурса на здравната ни система (вкл. кревати, респиратори, личен състав, консумативи), съответен проект за използване на всеобщо тестиране на популацията и оценка на икономическото положение по браншове и групи от популацията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР