Островите са изправени пред прекомерно високи разходи за електроенергия, когато

...
Островите са изправени пред прекомерно високи разходи за електроенергия, когато
Коментари Харесай

Островите като лидери в прехода към чиста енергия

Островите са изправени пред прекалено високи разноски за електрическа енергия, когато внасят изкопаеми горива, и също така са измежду най-уязвимите райони от повишаване на морското ниво, суши и наводнения. Новаторската екипна работа ги извежда бързо по пътя към 100% енергийна самостоятелност – а това е зеленият път.

Около 11 000 острова на планетата имат непрекъснати жители, а 2400-те острова на Европа са дом за 16 милиона души. Физическото им обособяване от сушата

основава обилни проблеми, когато става въпрос за постоянно доставяне с неща, които останалите хора постоянно одобряваме за даденост — от питейната вода до силата за зареждане на домовете и предприятията.

CO2 от производството на електрическа енергия обаче би трябвало да се понижи, с цел да бъдат реализирани задачите на Европейски Съюз в региона на климата за понижаване на излъчванията на парникови газове минимум с 55% до 2030 г. и реализиране на индиферентност във връзка с климата до 2050 г. Европейските научни проучвания и нововъведения подкрепят новите революционни технологии и устойчиви решения, с цел да се реализира това.

Как е допустимо да се откри енергийна автономия, която по едно и също време да резервира бъдещето на островите и да реализира обвързваните с климата цели? Вятърът духа, слънцето грее, а вълните плискат крайбрежията им. Овладяването на тези възобновими енергийни източници (ВЕИ) има голям капацитет за понижаване или унищожаване на потребността от сила, получавана от изкопаеми горива.

Чисто електричество от островите, за островите

Начините, по които островите могат да вършат промени, с цел да преобразят енергетиката си, са съвсем толкоз разнородни, колкото и самите те. Европейските острови дават своя принос в нововъведенията, които засягат всички и притеглят вниманието на целия свят.

Остров Ере в Дания, със своите блестящо боядисани къщи и калдъръмени улици, от дълго време върви към цялостен преход към ВЕИ, заемайки първо място в състезанието на Европейски Съюз „ ВЕИ-отговорен остров “, за цялостни достижения в локални начинания, свързани с възобновимата сила.

Според Халфдан Абрахамсен, началник „ Медии и информация “ в Ærø EnergyLab [„ Ере Енерджи Лаб “], сега островът постоянно създава повече сила със своите ветроенергийни паркове, в сравнение с използва – към 125% до 140% годишно. Местните топлоцентрали, интегрирани с резервоари за топла вода, разчитат на слънчевата сила, термопомпи, биомаса и биогорива, с цел да обезпечат 70% от потребностите на острова от отопление.

На по-малките и по-изолирани острови да си „ отвън енергийната мрежа “ може да наподобява като мечтана почивка за заетите градски поданици, само че за локалните хора това значи енергийна изолираност, която затруднява приемането на питейна вода. Тези острови могат към този момент да вземат образец от втория минимален остров от Канарските острови, Ел Йеро, който също получи премия „ ВЕИ-отговорен остров “, сходно на Ере.

„ Делът на обезсоляването на морска вода и водоснабдяването в годишните енергийни потребности на Ел Йеро надвишава 40% и това в действителност дава подтик за създаването на вятърната водноелектрическа централа в границите на плана 100%RES-EL HIERRO “, разяснява Сантяго Гонзалес, основен изпълнителен шеф на сдружението Gorona del Viento El Hierro, което експлоатира, ръководи и поддържа централата.

Когато ветровете духат, те задвижват турбината за произвеждане на електричество. Излишната вятърна сила се оползотворява за изпомпване на водата от по-нисък контейнер към по-висок, който е в подготвеност за потребление на гравитацията за генериране на сила даже когато вятърът стихва. Централата ще може да покрива до 70% от годишните енергийни потребности на острова, като даже е осигурявала 100% в 25 поредни дни!

Хибридни технологии като тези, при които се намират способи за струпване на „ ресурси “ в интервали на остатъци, покачват капацитета на непостоянните ВЕИ. Малкият гръцки остров Тилос оползотворява този капацитет в новаторска хибридна електроцентрала, която се състои от вятърна турбина, дребен фотоволтаичен (PV) парк и система от батерии. Тя е първата по рода си в Гърция и една от първите в Европа. Тези и други достижения са му донесли три европейски награди и премия „ ВЕИ виновен остров “.

Според Евстатиос Контос, общоприет секретар на остров Тилос, преди плана TILOS, почнал през 2015 г., е имало шепа частни фотоволтаични съоръжения. Няколко години по-късно на острова се гордеят с изцяло функционираща хибридна електроцентрала, която може да обезпечава към 50% до 60% от нужната сила даже и в година с по-тихо време. През някои зимни месеци островът изнася непотребната чиста сила към прилежащи острови.

Повече от произвеждане на сила

Съществува повече от един метод да се поддържа преход към чиста сила, а с многостранния си метод островите са водещи в тази сфера.

„ Успехът на TILOS ни въодушеви да разтеглим обсега на производството на чиста сила, ограниченията за спестовност на сила и интелигентното енергийно ръководство в области, включващи публичното осветяване и ръководството на водопроводната мрежа. Добавихме също по този начин общоприета и фотоволтаична зарядна станция за електрически транспортни средства. Въглеродната индиферентност е крайната ни цел в близко бъдеще “, прибавя Контос.

Транспортът в действителност има главен принос за водещите до изменение на климата излъчвания, само че островите напредват и в тази област. Ере предизвиква електрическите транспортни средства и понижи излъчванията от рейсове с 40% чрез слънчеви панели и „ течни горива от газ “. Под безвъзмездни автобусни транспорти се подразбира, че екологичните рейсове в този момент транспортират пет пъти повече хора, с което доста се понижават разноските за поддържане и разширение на пътната мрежа и замърсяването от леките коли.

И няма да чуете тон или да усетите аромат от „ Елън “ в датските морета. Изцяло електрическият ферибот на Ере – „ Елън “, е най-големият в света и е създаден в границите на плана E-ferry.

В построяването на екологична резистентност би трябвало да се включат всички

Участието на общността е приета причина за дълготраен триумф и до момента в който това важи на всички места, на дребните острови то даже е по-важно.

Кооперативите са традиция за Дания – от първата кооперативна мандра, основана от датски фермери през 1882 г., до най-старата в света вятърна турбина (на 43 години и към момента работи!), създадена от датски учители.

Първият ветроенергиен парк на Ере, благосъстоятелност на общността, е основан през 1985 г., като ветроенергийните паркове на острова не престават да бъдат нейна благосъстоятелност. По същия метод локалните топлоцентрали са частни сдружения, благосъстоятелност на кооперативи. Абрахамсен отбелязва: „ Когато се включите към една от трите локални топлоцентрали, по дифолт би трябвало да си купите дял. Опитът ни демонстрира, че когато локалните хора имат благосъстоятелност в тези инициативи, те ги одобряват и демонстрират с възторг. „ Не и в задния ми двор “

е израз, прочут на всеки, опитал да построи вятърна турбина или да построи слънчева централа — собствеността на локални хора смазва колелата на смяната. “

Гонзалес се съгласява: „ В края на краищата измененията от изгода за жителите благоприятстват приема и поддръжката. Пунктовете ни за зареждане на коли са безвъзмездни, а част от спестяванията от вятърната водноелектрическа централа минават в островните поданици под формата на дотации за покупка на електрически транспортни средства или домашни фотоволтаични системи. “

Богатата традиция на жителите на Тилос за прогресивни нововъведения играе значима роля за сполучливото видоизменение на острова. Тилос не е единственият: изследване на 15 острова в Егейско море, осъществено по плана, демонстрира, че съвсем 75% от жителите им поддържат прехода към енергийно бъдеще, последващо модела на Тилос.

Планиране на триумфа

Да се реши какво и по какъв начин да се направи не е толкоз просто, както може да наподобява от показаните тук триумфи. Тъй като бъдещите сюжети мъчно може да се изследват, а тактиките мъчно се съгласуват, по плана INSULAE е създаден реформаторски инструмент за капиталово обмисляне за островите, предлаган като „ програмен продукт като услуга “.

„ Инструментът за капиталово обмисляне дава надеждни данни от сюжети, включващи екологосъобразни разновидности, пригодени към обособения остров и с дълготраен проект, малко по малко “, споделя Жан Фоке, продуктов управител в Artelys. Той също по този начин е информационен инструмент, който оказва помощ за шерване на визии за бъдещото с по-голяма публика, с цел да се получи схващане от всички.

Как островите трансформират своите проекти за деяние в дейности? „ Механизмът за европейските острови – NESOI [„ Нови енергийни решения, усъвършенствани за островите “], обезпечава на място професионална техническа помощ за локалните органи и частни организации, като да вземем за пример енергийни разбори, бизнес и финансово моделиране, установяване на процедури за публични поръчки и други Идеята е да се даде опция за деяние на субектите на островите посредством създаване на потенциал и основаване на контакти “, разяснява Андреа Мартинес – заместник-управител на Sinloc и координатор на плана NESOI.

Подкрепата по NESOI е предопределена за всичките 2400 обитаеми острова на Европа, а екипът има подготвеност да влага общо 6,2 милиона евро. Всеки бенефициер ще получи безплатни средства до 60 000 евро и спомагателна техническа помощ на място от екипа специалисти на NESOI на стойност 60 000 евро.

Първата открита процедура по Механизма през октомври 2020 г. докара до утвърждение на 28 плана, от които се чака да отстраняват към 300 000 тона излъчвания от въглероден диоксид годишно. Втората покана за финансиране ще бъде стартирана през октомври 2021 г.

NESOI обезпечава дълготрайната жизненост на плановете, като се избират тези, които могат да поддържат позитивна доходност при среднорискови до нискорискови вложения, само че за финансиране могат да аплайват планове на всички стадии на развиване. Заинтересованите страни могат да ревизират уеб страницата на NESOI и да се абонират за бюлетина на NESOI за настояща информация.

Мартинес прибавя: „ Навярно най-впечатляващият резултат от плана NESOI е, че след триумфа на първия конкурс в началото плануваните вложения от 100 милиона евро се усилиха съвсем 10 пъти, като новата прогноза е за близо 1 милиард евро. “

Набиране на скорост и задаване на темпото

Преходът на Европа към чиста сила набира скорост, като островите са в челните редици на тази наклонност. Леон Нилсен от CIRCE, и управител на плана INSULAE, го слага в световен подтекст: „ Има наклонност подобренията на инфраструктурата и измененията в обществото да се случват по едно и също време, което основава цикъл на позитивна противоположна връзка — обществата се възползват от поддържане на екосистемите, „ екологосъобразните качества “ усъвършенстват островите за жителите и посетителите, а локалната стопанска система и локалното население биват съживени, което стимулира спомагателни дейности – с вярата същото да важи и за континента, защото силата е световен проблем, изискващ световни дейности. “

Изследването в тази публикация е финансирано от Европейски Съюз. Тя е оповестена в началото в Horizon, списанието за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР