Остров Мавриций е познат по-цял свят като желана туристическа дестинация.

...
Остров Мавриций е познат по-цял свят като желана туристическа дестинация.
Коментари Харесай

Откриха древен континент на остров Мавриций

Остров Мавриций е прочут по-цял свят като мечтана туристическа дестинация. Френския стихотворец Шарл Бодлер го е описал като райска градина. Заедно с островите Реюниън и Родригес е част от Макаренския архипелаг. Намира се в югозападната част на Индийския океан, на към 2000 км. източно от континента Африка.

Според разбиранията на геолозите остров Мавриций е един относително млад остров. Специалистите считат, че се е образувал към 10 милиона години в резултат на голям брой подводни вулканични изригвания. Продължаващите и сега текточини процеси са повода за множеството геоложки изследвания на региона.

 Остров Мавриций

При едно от тях са открити следи от античен континент на остров Мавриций. Екип от геолози с началник Тронд Торсвик от Университета в Осло е направил сензационното изобретение. При разкопки в по-дълбоките пластове от почвата на острова екипът от откриватели е взел проби за изотопно датиране.

След деликатно изследване на изотопния състав на гранули от минерала Циркон учените, които изследват геоложките процеси на остров Мавриций са разкрили следи от антични геоложки процеси.

 Вулкан

Откритите части минерал циркон са на възраст 1.9 милиарда години. Те са извънредно антични. Този тип кристали се среща единствено във вътрешностите на магмени планински почви, които са присъщи за основата на земната кора на континентите.

Според учените откриването на тези присъщи минерали в пясъците на острова е съображение за съмнение за съществуване на континент.

Геолозите, които са създали откритието считат, че в западната част на Индийския океан е съществувал континент с неособено огромни размери.

Експертите считат, че този микроконтинент се е разрушил под въздействието на разнообразни тектонични процеси преди повече от 83 милиона години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР