Оставям държавата в състояние, в което могат да се правят

...
Оставям държавата в състояние, в което могат да се правят
Коментари Харесай

Стефан Янев: Оставям държавата в състояние, в което могат да се правят истински реформи

Оставям страната в положение, в което могат да се вършат същински промени. Това отговори на въпрос на публицисти служебният министър председател Стефан Янев преди началото на днешното изключително съвещание на Народното събрание, на което би трябвало да бъде гласувано постоянното държавно управление.

Стефан Янев ще бъде министър председател на защитата в новия кабинет.

Президентът Румен Радев съобщи също на влизане: " Очаквам с неспокойствие и вяра новия кабинет, ще ги оценим по тяхната работа ".

" Още от през днешния ден би трябвало да стартираме работа против повдигането на цените на тока, съобщи водачът на Българска социалистическа партия в оставка - Корнелия Нинова, която е номинирана за вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността в кабинета на Кирил Петков.

" Трябва да продължат ограниченията за бизнеса, с цел да премине зимата по-спокойно. Първите 100 дни са за преодоляване на рецесията ", добави тя. Според нея доста време е изгубено през годината и би трябвало доста незабавно да се стартира същинската работа. Ако гласуването на кабинета " Петков " мине, в Народното събрание ще влязат трима нови депутати от страна на социалистите. " Първото нещо, с което ще би трябвало да се заема в Министерството на стопанската система на промишлеността са язовирите ", уточни Нинова.

Тя сподели, че задачата ѝ като министър ще бъде да не се отклонява от нито едно заричане, обещано към жителите.

 Снимка: БТА

Моята цел е да премахнем бюрокрацията, хората да могат да вършат неща онлайн, да не се постанова да висят по опашки, да обикалят сред администрации, с цел да носят хартийки с печати, тъй че това са ни целите - да спестим време и нерви на жителите от цялата тая администрация, с която те са привикнали.

Това съобщи в коридорите на Народно събрание номинираният за министър на електронното ръководство Божидар Божанов, заяви bTV.

" Ще стартираме непосредствено с работата - срещи по съответни цели, да вземем за пример електронната идентификация ", добави още той и изясни, че най-вероятно първият му работен ден ще протече в администрацията на Министерски съвет, до момента в който тече структурирането на новото министерство, което ще бъде основано през днешния ден и по-късно държавна организация " Електронно ръководство " ще бъде трансформирана в него.

По думите му след 4 години жителите ще попълнят доста по-малък брой документи, като в някои случаи това няма да се постанова въобще.

Ще се опитам първо да облекчим обстановката с наказателните процедури по отношение на България в бранш околна среда. Това съобщи номинираният за министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред публицисти в Народното събрание. Сандов уточни, че негов основен приоритет ще бъде визитата му в Брюксел идната седмица, където ще се състои Съвет на министрите по околна среда.

България има 16 наказателни процедури в бранш " Околна среда " и се надявам, че след диалози по време на европейския съвет, ще получим толеранс, с цел да покажем, че ние имаме предпочитание да се оправим, сподели Сандов.

Като съответни задания, Сандов открои конструирането на политически кабинет и разбор на най-спешните ограничения. Той уточни, че като ръководител на Комисията по околната среда и води в предходния парламент се е срещнал с всички наказателни процедури по отношение на България.

" В някои от случаите става дума за обикновени дейности, за които не е имало политическа воля да бъдат изпълнени. От друга страна има неща, които са свързани със законодателството и хармонизиране на българското законодателство с европейското ", разяснява Сандов. Той изрази вяра скоро да се образуват непрекъснатите парламентарни комисии.

Сандов акцентира, че не би трябвало да се гледа на Зелената договорка като на някакъв проблем, който възпира България. Относно въглищните централи в Маришкия басейн, Борислав Сандов сподели, че технологиите за хващане на въглероден диоксид били извънредно скъпи.

" Ще излезе по-евтино, ние да плащаме на тези хора, без да работят, в сравнение с ние да прилагаме тези технологии ", разяснява той. Сандов сподели, че могат да се употребяват всички различни източници, само че нямало да бъде заслужено, в случай че бъде изработен толкоз бърз завой. " Затова ние би трябвало да покажем какви са опциите, какви са другите възможности, да начертаем проект и да може всеки да е спокоен, че няма да остане отвън борда ", увери Сандов.

Според него въпросните централи ще затворят много преди политическото решение, защото чисто стопански, те нямало да устоят. " Цената на квотите на излъчвания към този момент мина 90 евро. Това няма да е политическо решение, това ще бъде чисто икономическо решение. Затова е значимо е ние да имаме проект ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР