Оставената от предишното правителство на Кирил Петков оферта на американската

...
Оставената от предишното правителство на Кирил Петков оферта на американската
Коментари Харесай

LNG офертата на Шанийр приета, но само за октомври

Оставената от предходното държавно управление на Кирил Петков оферта на американската компания " Шанийр " (Cheniere) за седем танкера полутечен газ за интервала октомври 2022 – края на април 2023 година се оказала по-изгодна от предложенията на участвалите в оповестения предходната седмица търг за доставки също на полутечен газ. Решено било обаче да се одобри единствено доставката за октомври. защото за идващите месеци няма обезпечени слотове за регазификация на суровината. Освен това танкерът ще се разтовари на терминал в Турция, а не на гръцкия Ревитуса, за който предходните ръководещи споделиха, че са договорили интервал за разтоварване през октомври. После ще се договаря танкер по танкер, а идната седмица " Булгаргаз " ще стартира диалози с турски търговци на природен газ за контракти сред 6 и 12 месеца.

Това разгласи служебният министър Росен Христов пред публицисти в петък вечерта, малко откакто изтече валидността на офертата на " Шанийр ", както и тези на участвалите в другия търг. Тя е била призната, само че става въпрос единствено за октомврийска доставка, защото по думите на Христов за идващите два месеца слотовете, които можело да се обезпечат, били от порядъка на " двуцифрена сума в милиони " и това щяло да оскъпи доста синьото гориво.

Не е годна и опцията за нови четири танкера от " Шанийр " при започване на идната година, сподели той.

Тези товари бяха с цена, която занапред ще се дефинира от борсовите показатели, които порастват, и очевидно по тази причина са отхвърлени.

Решено е да се обезпечи синьо гориво единствено за най-близкия месец. Количествата от " Шанийр " обаче могат да стигнат единствено за 10 дни, за толкоз са и размерите по азерския контракт, тъй че за недостигащите размери ще се договаря в допълнение. Предпочитанията са за редовно постъпване на тръбен газ, защото при него снабдяването е по-устойчиво и предвидимо, стана ясно от думите на министъра.

Той разгласи, че от " Шанийр " запазили гъвкавостта си за бъдещи договаряния, а цената, която са предложили е конкурентна на пазарната. Министърът първо уточни, че тя е над 300 лева./МВтч, помолен за конкретизиране той сподели, че ще е под 400 лева

Към нея обаче ще би трябвало да се прибавят и разноските за регазификация. От думите на министъра се разбра, че в действителност държавното управление на Петков не е осигурило
слот за разтоварване на Ревитуса на танкера на " Шанийр " през октомври, имало единствено обещания за подобен слот. Затова се наложили интензивни договаряния с турския зам.-министър и уреждането на разтоварването в Турция, което значи, че количествата ще постъпят през Трансбалканския газопровод, който до края на 2020 доставяше съветски газ през България за южната ни съседка.

" Количествата не ни тормозят толкоз, колкото наклонността за повишение на цените на пазара ", сподели Христов. Затова задачата на държавното управление била да обезпечи систематични доставки на тръбен газ. Той изясни, че идната седмица ще стартират договаряния с три турски компании за реализиране на закрепени предложения за доставка на подобен за период от 6 до 12 месеца, като приоритет на ведомството е да подсигурява количествата до края на зимата. Също идната седмица ще стартират диалози за увеличение на азерските доставки, само че цената ще е друга от тази по настоящия контракт.

Относно мненията на редица освен български специалисти, че Азербайджан не може да усили доставките си до Европа през Южния газов кулоар поради потенциала на Трансанадолския газопровод (ТАНАП) и поради контрактуваната към този момент продуктивност на находището " Шах Дениз ІІ ", Христо сподели, че азерският дипломат бил уверил, че има запаси за спомагателни доставки.

" В момента се договаря танкер по танкер поради непосредствените потребности ", сподели Христов. Той добави, че " Булгаргаз " ще продължи да търси количества газ и през борсата на хъба " Балкан ".

Също по този начин държавният газов снабдител ще кандидатства през октомври за
слотове на Ревитуса за идната година и в случай че се реализира конкурентна цена, ще купи такива.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР