Остават няколко дни до Коледа, денят в който всяко малко

...
Остават няколко дни до Коледа, денят в който всяко малко
Коментари Харесай

Ястията, които трябва да сложим на масата за Бъдни вечер


Остават няколко дни до Коледа, денят в който всяко малко дете чака наедрял белобрад дъртак с червени облекла да се шмугне през стеснен комин и да остави дарове за всички.

Преди Коледа обаче, когато, с изключение на да си подаряваме дарове, се отдаваме и на устойчиво похапване на пържолки, би трябвало да се спазят традициите на различен празник – Бъдни вечер.

На този ден православните християни се приготвят, посредством пост, изповед и молитва да одобряват Светото Причастие и да посрещнат по-късно Христовото Рождество. От православна позиция какво има на масата е без значение, стига менюто да е постно.

Именно на менюто за най-семейния празник ще се спрем през днешния ден и ще представим нашия Топ 11 на ястията за Бъдни вечер .

Въпреки че в разнообразни краища на България хората имат разнообразни вярвания за това какъв брой би трябвало да са ястията на масата, най-разпространеното е, че те би трябвало да са нечетен брой. Разпространено поверие е също, че колкото по-богата е трапезата, толкоз по-голямо обилие ще има през идната година.

Ето кои храни наложително би трябвало да участват на празничната вечеря:

1. Пчелен мед , с цел да ви е сладостен животът.

2. Кромид лук . Важно е да изберете хубава огромна глава лук с повече люспи, тъй като те символизират благосъстоянието.

3. Чесънът пази от зли сили и също би трябвало да откри непретенциозно място на масата.



4. Жито, фасул, леща, булгур или даже пуканки – най-малко една от тези набъбващи храни би трябвало да откри своето място на трапезата, тъй като както набъбват те, по този начин ще набъбват благосъстоянието и плодородието. Пълнени чушки с фасул, постни лозови или зелеви сарми, фасул супа или бобена салата, всички тези постни манджи ще бъдат хапнати сладко, сладко от дребни и огромни.

5. Друг знак на плодородието са ядките – тиквени и слънчогледови семки, бадеми, орехи, лешници и фъстъци. Според някои вярвания, по орехите може да се гадае за здраве и шанс. Ако е хубава ядката, ще се радвате на здраве и благоденствие, в случай че не е…. изхвърлете я и не я слагайте на масата, с цел да не развалите празничното въодушевление J



6. Плодовете са знак на благосъстояние, по тази причина е хубаво да сложите една цялостна купа от тях като е добре да има ябълки.

7. Не би трябвало да се не помни и обредната содена питка с паричка. Тя би трябвало да бъде кръгла като слънце, а този, в който се падне парата, ще бъде най-големият късметлия през идната година.

8. Сушени плодове.

9. Други салати, включително кисело зеле с червен пипер или царска туршийка , ще допълват подходящо празничното меню.

10. За десерт ще е хубаво да се избегнат обичайните шоколади. На трапезата за Бъдни вечер подхождат печена тиква или тиквеник, пълнена баница с ябълки, както и пълнени печени ябълки с ядки и сушени плодове.



11. Постната вечеря не значи, че не би трябвало да се сгрее душата. В тази връзка значимо място на масата има аленото вино , което е знак на величие и дългоденствие. Разбира се феновете на домашна ракийка или бяло вино, постоянно могат да изберат и този вид.

Важно е всички ястия да се сложат дружно на трапезата. По време на празничната вечеря цялото семейство би трябвало да е дружно и да стане дружно от масата по-късно, с цел да бъде заедно през цялата година. Традицията повелява останалата храна по масата да не се прибира цяла нощ, защото се има вяра, че тогава идват умрелите близки, с цел да се нахранят и да благословят живите.

Независимо какви обичаи имате за Бъдни вечер и Коледа, значимото е да ги прекарате с най-близките си хора. Смейте се, обичайте се и си пожелайте по-успешна, по-щастлива и изпълнена с прелестни моменти нова година!

/suggested.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР