САЩ поставят рекорд за метеорологични и климатични бедствия за милиарди долари през 2023 г.

...
Остават месеци до края на 2023 г., САЩ поставиха нов
Коментари Харесай

Остават месеци до края на 2023 г., САЩ поставиха нов рекорд за брой метеорологични бедствия за една година, които струват 1 милиард долара или повече .

Има 23 климатични катастрофи и метеорологични явления, струващи най-малко 1 милиард долара към края на август, счупвайки рекорда от 22, поставен през 2020 г., съобщи Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) в понеделник. Тазгодишните бедствия досега са стрували повече от 57,6 милиарда долара и са убили 253 души.

И числото може да се покачи още повече. NOAA все още пресмята цената на тропическата буря Хилари, която причини хаос в Калифорния миналия месец и суша в Юга и Средния Запад. Има и прогноза „над нормата“ за тазгодишния сезон на ураганите, който ще продължи до края на ноември.

18 климатични екстремни катаклизма, причинили щети за най-малко $1 милиард всеки, общо над $165 милиарда.

Администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации Дийн Крисуел предупреди през август, че фондът за бедствия на организацията може да пресъхне в рамките на седмици и забавяне на федералната реакция при природни бедствия. Президентът Байдън поиска от Конгреса миналия месец 12 милиарда долара за попълване на фонда за бедствия, но Крисуел каза в „Face the Nation“, че 12 милиарда долара допълнителни средства може да не са достатъчни.

Най-скъпото метеорологично събитие за тази година, коригирано спрямо инфлацията, беше в началото на март в части от южните и източните щати на САЩ, когато силни бури, силни ветрове и торнадо причиниха щети на стойност около 6,1 милиарда долара като домове, превозни средства, предприятията и инфраструктурата са унищожени, според NOAA. Неотдавнашните горски пожари на Мауи, които унищожиха град Лахайна, причиниха щети от около 5,5 милиарда долара. Наводненията в Калифорния, които продължиха месеци, причиниха щети на стойност около 4,6 милиарда долара.

Броят и цената на бедствията са се увеличили с времето, каза NOAA. Увеличението се дължи на комбинация от фактори, включително изменението на климата, къде и как строим и стойността на структурите, изложени на риск от евентуална загуба.

„Уязвимостта е особено висока, когато строителните норми са недостатъчни за намаляване на щетите от екстремни събития“, казва NOAA. „Промените в климата също играят роля в нарастващата честота на някои видове екстремни метеорологични условия, които водят до бедствия за милиарди долари – най-вече увеличаването на уязвимостта към суша, удължаването на сезоните на горските пожари в западните щати и потенциала за изключително силни валежи стават все по-чести в източните щати."

Между 1980 г. и 2023 г. 61 тропически циклона, 185 силни бури, 22 горски пожара, 42 наводнения, 22 зимни бури, 30 суши и 9 замръзвания, струващи 1 милиард долара или повече е повлияло на САЩ, според NOAA. Общата цена на тези 371 събития надхвърля 2,615 трилиона долара. Между 2018 г. и 2022 г. е имало средно 18 събития на година, струващи милиард долара или повече.

Най-скъпата година за метеорологични бедствия е 2017 г. с около 383,7 милиарда долара щети, според NOAA. Съединените щати бяха разтърсени тази година от ураганите Харви, Мария и Ирма, които нанесоха щети от около 328,6 милиарда долара. Западните горски пожари също струват около 22,5 милиарда долара.

NOAA започва да проследява бедствия за милиарди долари през 1980 г. През годините след това всеки щат в страната е бил засегнат от поне едно подобно метеорологично събитие. Тексас беше особено силно засегнат – метеорологичните явления на стойност над 100 милиарда долара засегнаха поне част от щата. Централният, южният и югоизточният регион обикновено преживяват бедствия за милиарди долари по-често, отколкото други части на САЩ.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР