Остават две седмици до края на Рождественския пост, започнал на

...
Остават две седмици до края на Рождественския пост, започнал на
Коментари Харесай

Свещеник и диетолог обясниха ползата от Коледните пости, но и вредата от веганството

Остават две седмици до края на Рождественския пост, почнал на 15-и ноември. Всяка вяра предлага спазването на избран хранителен режим.

У нас църквата не разрешава консумирането на артикули от скотски генезис по време на коледния пост. Коледният 40-дневен пост се свързва с честването на Рождество Христово. Постът е интервал на самоограничение от храни от скотски генезис. Свързва се още и с духовна централизация. Ако приемът на постна храна не се съчетае с молитва и смирение, въздържанието се трансформира единствено в една диета, отбелязва БНР.

Отец Александър Лашков , духовник в столичния храм „ Света Троица “: Това ограничение от калоричната храна не е цел, както някои считат, а е единствено средство да реализираме духовния пост.

За някои постът се оказва уморителен и не съумяват да отстраняват блажна храна от менюто си в продължение на шест седмици. Ако човек не се усеща удобно, може постът да бъде скъсен, сподели още отец Лашков. Вярващите съблюдават коледния пост, с цел да пречистят както душата и тялото си.

7 лесни и потребни разновидността на разтоварващи дни за намаляване

Диетологът доктор Велислав Георгиев дефинира поста като една здравословна традиция. По думите му краткотрайното ограничение на продуктите от скотски генезис се отразява позитивно на организма.

Постът дава опция да се контролира метаболитният баланс.

Препоръката е месото да се употребява от два до четири пъти седмично, само че огромна част от популацията употребява месни артикули не просто всеки ден, а даже и на всяко хранене, сподели доктор Георгиев. Това невъздържание поражда здравни опасности.

Вегетарианството и веганството могат да причинят разнообразни болести, като анемия и недостиг на витамините Д, Б12 и Б9. Тези увреждания обаче настъпват след нескончаем интервал от време, нормално сред втората и петата година от използването на питателните режими, твърди доктор Велислав Георгиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР