Остава впечатлението, че авторът Омар Кадур в публикацията си в

...
Остава впечатлението, че авторът Омар Кадур в публикацията си в
Коментари Харесай

Ливанско издание: Битката при Баб ел Хава между Путин и Байдън

Остава усещането, че създателят Омар Кадур в обявата си в ливанското издание Ал Модон по едно и също време упреква както Русия, по този начин и Запада за продължителната сирийска рецесия. Според него американците не са в положение да се конкурират с съветската военна мощност в Сирия, а Байдън сподели уязвимост даже в отхвърли да взе участие в взаимна конференция с Путин. Но борбата за Граничен контролно-пропусквателен пункт Баб ал Хава сред турския град Искендерун и сирийския Идлиб продължава. Кой ще завоюва?

Москва стегна реториката си във връзка с единствения контролно-пропускателен пункт Баб ал-Хава, посредством който Организация на обединените нации доставя филантропична помощ за Сирия, а съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации назова предложенията на западните сътрудници за опазване на контролно-пропускателния пункт " незаконно двуличие ". Ескалацията на напрежението е обвързвана с изказванията на съветския външен министър Сергей Лавров, които биха могли да се преглеждат като провокация, в случай че човек си затвори очите за апелите на международната общественост и Организация на обединените нации, които преди малко предизвикаха " вълка " на съветската дипломация.
 Ливан колабира, върви към банкрут Ливан колабира, върви към банкрут
Все повече класни стаи в Ливан остават празни. И това не се дължи безусловно на пандемията. Родители и учители просто не могат да си по...

След срещата на върха президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Джо Байдън не направиха никакви изказвания по отношение на обстановката в Сирия, изключително във връзка с филантропичния аспект, върху който американската администрация беше фокусирана преди срещата на върха. Руският водач организира конференция след диалози с американския водач Джо Байдън, на която означи професионализма на американския си сътрудник, което породи вяра за намиране на взаимно съгласие по доста второстепенни въпроси, в това число съглашение за разкриване на още един или два контролно-пропускателни пункта за доставка на филантропична помощ за Северна Сирия.

Преди няколко дни Русия нанесе въздушни удари против Идлиб и Айн Шеба. Освен това се оповестява, че турският бдителен пункт е бил обстрелван от силите на Асад, което се прави само по съглашение с Москва или по нейната директна заповед. Русия също стартира военни учения на военноморските и галактическите сили край крайбрежията на Сирия. Демонстрацията на военна мощ закупи в допълнение значение в светлината на изтеглянето на американските войски от Афганистан и Ирак и преразпределението на зенитно-ракетните системи Patriot в Близкия изток.

Всичко демонстрира, че Путин печели равенството, а Байдън пропусна опцията си, когато отхвърли да участва на взаимна конференция след края на срещата. За съпоставяне: Путин вижда Байдън като слаб президент на мощна страна, до момента в който той вижда себе си като мощен президент, който компенсира слабостта на страната си. Той похвали Байдън след срещата на върха и съпостави сегашния американски водач с предшественика му Доналд Тръмп, към който от дълго време се отнасяше като другар. Путин означи, че Байдън е напълно друг човек и няма да има импулсивни дейности от негова страна. При Байдън американската политика ще стане по-предсказуема, което играе за съветския водач.

При дребни спорове действителната мощ е от първостепенно значение и Путин не се колебае да я употребява от Крим и Украйна до Сирия. Западните наказания против Русия не съумяха да възпрат съветския водач да направи това, което той счита за дейно. Ако Париж и Берлин бяха в положение да му наложат волята си, тогава неотдавнашната среща на върха на НАТО щеше да помогне за нормализиране на връзките с Путин и да се откаже от политиката на наказания, която се оказа несъстоятелна.

Руската интервенция в сирийския спор не е срещнала и най-малката опозиция от Запада. Руската военна акция не срещна никакви възражения, в това число вербални. Напротив, нейната интервенция се преглежда в позитивна светлина, защото Русия оказва напън върху Башар Асад и Техеран! Путин проникна в Сирия и получи надзор над големи територии посредством самоликвидацията на западните сили.
 Ливан изстреля три ракети към Израел Ливан изстреля три ракети към Израел
Три ракети са изстреляни от южен Ливан към Израел, заяви ливански боен източник, представен от Агенция Франс Прес. Армията на Израел удостовери офанзивата...

Идеята за способността на Вашингтон да обърне сирийското досие против Путин не е жизнеспособна. Първо, Вашингтон би трябвало да вземе уместно решение, което при актуалните условия няма по какъв начин да стане. Американците не могат да се конкурират с съветската военна мощност в Сирия. На второ място, Путин има лост над Турция, която има въздействие там в избрани територии. И трето, в случай че Русия наложи несъгласие на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на доставката на филантропична помощ през контролно-пропускателни пунктове отвън контрола на Асад, това няма да повлияе на цялостната тактика на Съединени американски щати и нейните по-нататъшни дейности. Вашингтон ще продължи да упреква Москва, само че Путин и сирийците няма да почувстват щета или изгода от това.

В навечерието на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Русия напомни от дълго време забравения развой в Астана и прикани „ тройката на Астана “ да се събере при започване на идващия месец. Москва желае да покаже, че продължава да играе дейна роля на сирийския политически път, за разлика от Вашингтон, който се интересува единствено от филантропична помощ. Русия също желае да съобщи на Вашингтон, че Турция е принудена да си сътрудничи с нея, защото нейните зони на въздействие или сили от време на време стават жертва на съветски въздушни удари. Не би трябвало да забравяме и за руско-иранския съюз. Очаква се Техеран да получи някои привилегии от американците за разширение на въздействието в Сирия, което ще засегне Русия. Нека напомним, че предходната администрация на Съединени американски щати имаше диаметрално противоположно мнение по този въпрос.

Москва преувеличава мащаба на казуса, представяйки го като борба сред Путин и Байдън. Американският водач обаче няма да се включва в него, защото този проблем не е измежду целите му. По този метод успеха на Путин е предопределена. Русия няма да пропусне своите преимущества. Тя ще се съгласи да удължи употребата на пункта Баб ал-Хава в подмяна на разширение на нейното въздействие или доставка на цялата филантропична помощ посредством формалното сирийско държавно управление. Освен това се чака едно от условията да бъде прехвърлянето на контрола върху петрола към администрацията на Асад.

Дебатът в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ще бъде комплициран и ще отнеме доста старания и време за разрешаване на обстановката. Вероятно Русия още веднъж ще показва своята мощ и дарба да наложи волята си. Никой не чака да бъде взето решение, което да облекчи страданията на сирийския народ. Напротив, новите съглашения се чака да продължат единствено шест месеца и Путин ще се върне към остарялата си процедура на изнудване. Той ще излезе победител, стига Русия да има мощна позиция в Сирия, а сирийците да останат измежду губещите.

Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР