Остава по-малко от месец до поредните парламентарни избори, които ще

...
Остава по-малко от месец до поредните парламентарни избори, които ще
Коментари Харесай

Машинно или с хартиена бюлетина ще се гласува в страната?

Остава по-малко от месец до следващите парламентарни избори, които ще се проведат на 2 април.

След промени в Изборния кодекс, признати от предходното Народното събрание, на този избор гласоподавателите ще могат по собствен избор да гласоподават с хартиена бюлетина или машина.

От Централната изборна комисия прецизират, че гласуването със профилирано устройство за машинно гласоподаване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина.



Гражданите би трябвало да знаят, че в случай че към този момент са дали своят вот с бюлетина за машинно гласоподаване, не може да гласоподават с хартиена бюлетина.
Ако в изборния ден зародят непреодолими външни условия и машинното гласоподаване се прекрати, гласуването продължава с хартиени бюлетини.

Припомняме, че служебният кабинет добави план-сметката с близо 6.5 млн. лева за техническото обезпечаване на видеонаблюдението след края на изборния ден. Това разгласи министърът на електронното ръководство Георги Тодоров.

Парите ще послужат с изключение на за доставка на крайни устройства, само че и за информационна съгласуваност, създаване на осведомителна система за тяхното ръководство, водеоизлъчване и снимане и следващо предпазване на видеозаписите.



Така общата проект сметка за изборите става 93.5 млн. лева

Видеозаписите от броенето би трябвало да съхраняват офлайн.

Как тъкмо ще се снима фактическото преброяване на бюлетините би трябвало да стане ясно след излизане на методическите инструкции от страна на ЦИК.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР