Остава още цяла седмица до дългоочакваната среща на върха на

...
Остава още цяла седмица до дългоочакваната среща на върха на
Коментари Харесай

Между хаоса и новия световен ред: арабският свят стои пред избор

Остава още цяла седмица до дълго чаканата среща на върха на Арабската лига (ЛАГ) в Алжир, която обещаваше да стане историческа, само че в този момент към нея се появяват разнообразни вести - от непредвидени до скандални.

Организацията не се е срещала онлайн от началото на пандемията от ковид, тъй че срещата лице в лице още в този момент е забележителност. Освен това на срещата на високо ниво би трябвало да се вземат значими решения.

Една от най-значимите стъпки трябваше да бъде връщането на сирийското държавно управление в организацията - участието на страната беше спряно през ноември 2011 година Показателно е, че още тогава това решение повдигна въпроси освен и не толкоз от политическа позиция - това не би учудило никого, а от правна позиция. В сходство с устава на Арабската лига изключване е допустимо единствено след приемане на единомислеща резолюция, до момента в който гласът на самата Сирия по този въпрос няма да бъде взет поради. Ливан и Йемен обаче гласоподаваха срещу, а Ирак се въздържа.

През цялото това време мястото на сирийското държавно управление беше заето от опозицията, само че дългата пауза в срещите на върха беше от изгода за Дамаск и завръщането на представители на Башар Асад от теоретична и доста далечна вероятност се трансформира в действителна опция. По време на пандемията Сирия доста ускори връзките със своите върли другари: обновени са полетите със Саудитска Арабия, посолството на ОАЕ отвори още веднъж порти, външният министър Абдула бин Зайед Ал Нахаян направи публично посещаване в Дамаск и специфична икономическа е основана зона на границата с Йордания.

Но такова предстоящо завръщане няма да се случи - през септември сирийският външен министър Фейсал Микдад след договаряния с алжирския си сътрудник Рамтан Ламамра съобщи, че Дамаск не възнамерява да повдига този въпрос. В тази връзка си коства да се означи, че Алжир беше един от най-последователните - доколкото е допустимо в Близкия изток - поддръжници на връщането на Сирия в Арабската лига.

В същото време има догатки, че точно страната-домакин в последна сметка е инициирала анулацията на триумфалното завръщане - най-малко тази година.

Още по-неочаквана вест за срещата беше анулацията на присъединяване в събитието на престолонаследника и министър-председател на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Официалната причина е здравна. Лекарите предложиха на ръководителя на държавното управление на кралството да се въздържа от дълги полети, с цел да избегне проблеми за междинното ухо. Интересно събитие е, че бин Салман би трябвало да посети Индия и Пакистан през ноември и към момента не се оповестява за анулация на тези визити.

Вместо това саудитската делегация ще бъде водена от външния министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

И тук несъгласията сред Алжир и Рияд идват на разум: най-основните от тях са подбудени от тесните връзки на северноафриканската република с Иран (оттук и различията за Сирия) и Аврамовите споразуменията - поредност от съглашения сред Израел и няколко арабски страни за нормализиране на връзките, което беше интензивно лобирано от Вашингтон. Самите саудитци не подписаха съглашението, само че най-близките им съдружници ОАЕ го направиха.

Отсъствието на бин Салман оставя тези разлики нерешено, само че е прекомерно рано да се вършат далечни заключения: фактическият глава на кралството към този момент има задоволително грижи: предходния ден в Рияд стартира " Давос в пустинята ". Около седем хиляди души вземат участие в капиталовия конгрес „ Инициатива за бъдещи вложения “. За първи път там не са поканени представители на администрацията на президента на Съединени американски щати. В същото време в самите Съединени американски щати се появиха клюки, че Белият дом възпира американските компании да вземат участие в събитието - Джон Кърби, координаторът по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност, трябваше да ги опровергае. И да, името на тазгодишния конгрес е доста красноречиво: „ Инвестиции в бъдещето: Изграждане на нов международен ред “.

Но да се върнем към срещата на Арабската лига. На фона на несбъднатите упования има и условия, които придават на това събитие огромно политическо значение.

В Алжир се чака наличието на краля на Мароко Мохамед VI. И едно такова пътешестване отваря опция за разискване на редица въпроси в доста комплицираните връзки сред двете страни, главният от които е бъдещето на Западна Сахара.

Но вероятностите за разрешаване на спора в тази страна са засенчени от вчерашното посещаване на високопоставения чиновник на НАТО Хавиер Коломина Пирис в Мароко, който възхвали Рабат като " основен състезател в битката против тероризма в района ". Мароко беше една от страните, които подписаха Аврамовите съглашения, упоменати нагоре, в подмяна на които получиха самопризнание от Съединени американски щати за суверенитета над Западна Сахара. В общи линии е ясно кого тъкмо Пирис назовава терористи и какво чакат Вашингтон и Брюксел от кралството.

Всички тези многовекторни процеси демонстрират, че арабският свят към момента е надалеч от единството. Всъщност то е завършило преди повече от хиляда години и Лигата на арабските страни, макар богатата си история, не съумя да го възроди. Регионът, който обичайно се счита за огледало на международната политика, обаче претърпява доста съществени промени. И въздействието на тези процеси надалеч надвишава неговите граници.

За Русия стабилизирането на Близкия изток би било една от главните гаранции за сигурността на южните ѝ граници. Съединените щати се стремят да всеят следен безпорядък тук. И събитията от последните месеци ни убеждават, че Москва към момента бори Вашингтон в тази област, само че окончателната победа е още надалеч.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР